Dark
Light

Dag van de Aarde (Earth Day), een dag voor de aarde

Auteur:
1 minuut leestijd
Dag van de aarde - Earth Day (cc - Pixabay)
Dag van de aarde - Earth Day (cc - Pixabay)

Al sinds 1970 wordt op of rond 22 april in veel landen een zogenaamde Earth Day gehouden. Tijden deze dag worden activiteiten georganiseerd die mensen moeten laten nadenken over hun consumentengedrag en de invloed hiervan op de aarde.

Onofficiële vlag van de 'Dag van de Aarde' (Publiek Domein - John McConnell)
Onofficiële vlag van de ‘Dag van de Aarde’ (Publiek Domein – John McConnell)
Het idee om een Dag van de Aarde te organiseren komt van vredesactivist John McConnell. In 1969 pleitte hij er tijdens een conferentie van Unesco in San Francisco voor om zo’n dag te houden. Hij ontwierp ook de onofficiële vlag van de dag. De eerste editie vond plaats op 21 maart 1970, het begin van de lente. Deze eerste editie werd alleen in Amerika gehouden.

Internationale ‘Dag van de Aarde’

De Amerikaanse senator Gaylord Nelson pleitte er vervolgens voor om er een internationale dag van te maken. Dat dit daadwerkelijk zover kwam was vooral te danken aan Denis Hayes. Hij richtte een aparte organisatie op en zorgde er voor dat de Earth Day in 1990 in maar liefst 141 landen werd gehouden.

Tijdens de dag wordt niet alleen nagedacht over de toekomst van de aarde, veel mensen steken ook de handen uit de mouwen. Zo worden er in veel landen bijvoorbeeld markten en opruimacties georganiseerd. Ook onderwerpen als ontwikkelingssamenwerking, consumptie en overbevolking staan tijdens de dag op de agenda.

Op verschillende plekken ter wereld wordt, tijdens een gerelateerde Earth Week, een week lang stilgestaan bij de gezondheid van de aarde. In Nederland werd op 22 april 1905, lang voor de instelling van de Dag van de Aarde dus, natuurbeschermingsorganisatie Natuurmonumenten opgericht.

Google Doodle ter gelegenheid van de Dag van de Aarde 2019
Google Doodle ter gelegenheid van de Dag van de Aarde 2019

Ook interessant: De waan van de ‘platte aarde’
…en: Earth Hour – Een uur het licht uit
Boek: Ontdekking van de aarde

×