Dark
Light

Dagboeken Britse WOI-soldaten online

Auteur:
1 minuut leestijd
Dagboeken Britse WOI-soldaten online
Dagboeken Britse WOI-soldaten online

Het Britse Nationale Archief gaat dit jaar anderhalf miljoen dagboekpagina’s van frontsoldaten uit de Eerste Wereldoorlog online zetten. De archiefinstelling heeft dat deze week bekendgemaakt.

Dagboeken Britse WOI-soldaten online
Dagboeken Britse WOI-soldaten online
Omdat het dit jaar exact een eeuw geleden is dat de Eerste Wereldoorlog begon digitaliseert het Britse Nationale Archief een groot deel van zijn WOI-collectie. Aangezien de dagboeken van frontsoldaten tot de populairste objecten uit de collectie behoren, worden eerst deze documenten gedigitaliseerd en online toegankelijk gemaakt.

De archiefinstelling heeft inmiddels anderhalf miljoen dagboekpagina’s ingescand en die worden dit jaar allemaal online gezet. De eerste driehonderdduizend pagina’s zijn al online te bekijken. Het gaat om aantekeningen van soldaten die vochten in Frankrijk en Vlaanderen.

William Spencer van het Nationale Archief:

“Het beschikbaar maken van de dagboeken maakt het mogelijk voor mensen over de hele wereld om zelf de verhalen, gevechten en dagelijkse bezigheden van de eenheden te ontdekken.”

Het archief heeft deze week samen met Imperial War Museums (IWM) en Zooniverse ook het crowdsourcing project Operation War Diary gelanceerd waarbij vrijwilligers mee kunnen helpen om de inhoud van de dagboeken te catalogiseren.

Overzicht van boeken over de Eerste Wereldoorlog

×