De Zwitserse officier August von Bonstetten was nog maar 19 toen hij in november 1815 in Nederlanden arriveerde om in het Nederlandse leger aan de slag te gaan.
Bij verschijning hadden de toenmalige serieuze literatuurcritici het boek uitbundig geprezen. Paradoxaal genoeg verdween 'Het Achterhuis' als literaire tekst met het groeien van de internationale roem in Nederland echter steeds meer van de kaart.
Anne Frank dook tijdens de Tweede Wereldoorlog onder en werd postuum wereldberoemd met haar dagboek: 'Het Achterhuis'.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog hielden twee jonge Vlamingen, de latere minister August Balthazar en Leo Picard, die later journalist bij De Standaard werd, allebei een dagboek bij.
De Joodse jongen Benno ter Berg (Assen 1924 - Auschwitz 1942) begon in het najaar van 1939 met het bijhouden van dagboeknotities. Benno was een uitstekend waarnemer. Indrukwekkend zijn de beschrijvingen van de maatregelen tegen de Joodse inwoners van Assen en het vertrek van zijn vader naar het werkkamp Orvelte.
Het Britse Nationale Archief gaat dit jaar anderhalf miljoen dagboekpagina’s van frontsoldaten uit de Eerste Wereldoorlog online zetten. De archiefinstelling heeft dat deze week bekendgemaakt.