‘David van Michelangelo staat op instorten’

De David van Michelangelo
De David van Michelangelo
Michelangelo’s wereldberoemde beeld ‘David’ staat op instorten. Dat beweert de universiteit van Florence die het beeld de afgelopen tijd uitvoerig onderzocht. Er blijken verschillende kleine breuken in de benen en enkels van het beeld te zitten.

Michelangelo’s bekendste marmeren beeld staat in de Italiaanse stad Florence, in het museum Galleria dell’Academia. Het vijf meter hoge sculptuur beeldt de Bijbelse held David uit die volgens het Oude Testament met één steen de reus Goliath versloeg.


Het beeld was in 1504 klaar en werd op het belangrijkste plein van Florence, het Palazzo Della Signoria, geplaatst. In die tijd werd de stad nog bestuurd door leden van het geslacht De’ Medici, de bekende bankiersfamilie die vele kunstenaars naar de stad trok.

Het origineel kreeg in de negentiende eeuw een plek in het museum in Florence. Op het plein kwam een replica. Enkele jaren geleden werd het originele beeld aan de buitenkant al grondig gerestaureerd. Het was onder meer aangetast door vogelpoep.

- advertentie -

Nu blijkt dat er problemen zijn aan de binnenzijde. Volgens kenners hebben onder meer het verkeer, aardbevingen en vibraties van miljoenen bezoekers een slechte invloed op het beeld. Er wordt al langer gekeken of de David overgebracht kan worden naar een aardbeving-bestendig museum.

Bekijk ook: Beroemdste werken van Michelangelo

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: