StudieboekenStudieboeken

De bietenbrug op gaan – Herkomst van de uitdrukking

Wie de bietenbrug op gaat, raakt in de problemen. Iets pakt dan verkeerd uit of loopt verkeerd af. Waar komt de uitdrukking ‘de bietenbrug op gaan’ eigenlijk vandaan?

Bietenbrug in Amsterdam (CC BY-SA 4.0 - Ceescamel)
Bietenbrug in Amsterdam (CC BY-SA 4.0 – Ceescamel)
Naast ‘de bietenbrug op gaan’ wordt ook wel gesproken en geschreven van ‘de bietenberg op gaan’. Je zit in de penarie, bent feitelijk in de aap gelogeerd, ofwel: Leiden is in last. Wie de bietenberg op gaat kan ook failliet zijn geraakt of echt zwaar in de problemen zitten.

Mogelijke herkomst van de bietenbrug op gaan

Taalkundigen vermoeden dat de bietenbrug op gaan afkomstig is van de situatie waarbij boeren met bietenwagens een brug moesten passeren. Er vielen dan altijd wel bieten van de kar af. De bieten werden natuurlijk geplet omdat er anderen overheen reden, waardoor de bruggen spekglad werden. Regelmatig gleed je daardoor uit of gleed – als je niet voorzichtig deed – de bietenkar van de brug af.

Er zijn aanwijzingen dat deze uitleg klopt. Zo bestaan er daadwerkelijk bruggen die Bietenbrug heten. Minsten drie bruggen heten tegenwoordig zo en liggen in Amsterdam, Groningen en Zwanenburg. Mogelijk is de Amsterdamse brug in Watergraafsmeer de brug van herkomst van de uitdrukking, omdat de buggen in Groningen (2010) en Zwanenburg (2013) van recente datum zijn.

- advertentie -

Ook zijn er Bietenkades bekend. Dezelfde uitleg is toepasselijk op de bietenberg op gaan: ook bietenbergen zijn erg glad en glibberig.

Nog een andere verklaring

Het zou ook kunnen dat de bietenbrug duidt op een weegbrug. In vroegere tijden woog men karren met bieten op een weegbrug om het gewicht te bepalen, wat tegenwoordig ook nog met vrachtwagens gebeurt. Deze uitleg roept wel de vraag op waarom de uitdrukking en negatieve bijklank heeft gekregen.

Vroegste gebruik in het Nederlands

Als de oudste ons bekende vindplaats noemt Onze Taal een passage uit Het Vaderland, een krant uit Den Haag, van 3 juli 1927. Hierin wordt geschreven over een militair die zich na een verlofperiode weer bij zijn legereenheid in Nederlands-Indië voegt. Tijdens de reis komt hij een luitenant tegen, die tegen hem zegt:

Enne dus weer bij den troep terug en nou de bietenbrug weer op, nietwaar?

Lees meer historische uitdrukkingen, woorden en gezegden
Ook interessant: Waarom de Engelsen links rijden
Boekentip: Boeken over taalgeschiedenis

Bronnen

Internet
-https://onzetaal.nl/taaladvies/de-bietenbrug-op-gaan/
-https://nl.wikipedia.org/wiki/Bietenbrug
-http://www.surfspin.nl/zee-ezel865.html


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • Ongelikte beer

  Ongelikte beer

  Wie zich onbeschoft gedraagt loopt het risico uitgemaakt te worden voor 'ongelikte beer'. Het gezegde is afkomstig uit het Romeinse volksgeloof. Lees verder »
 • Quirinius, de Romein uit het Kerstverhaal

  Quirinius, de Romein uit het Kerstverhaal

  Je zou Publius Sulpicius Quirinius een van de bekendste Romeinen aller tijden kunnen noemen. Hij wordt namelijk genoemd in het kerstverhaal, dat christenen over de hele wereld elk jaar weer … Lees verder »
 • Conferentie van Jalta (1945)

  Conferentie van Jalta (1945)

  De conferentie van Jalta was de laatste conferentie van de geallieerde machten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens deze conferentie werden afspraken gemaakt over het Europa na de Tweede Wereldoorlog. Lees verder »
 • Het kanon van de koning van Kandy

  Het kanon van de koning van Kandy

  Er zijn maar weinig historische voorwerpen in het Rijksmuseum waarvan de herkomst door de jaren heen zo uiteenlopend wordt beschreven als dit kanon uit Ceylon. Het zou een geschenk zijn … Lees verder »
Meer tips ➱