De cultuurgeschiedenis van de mediterrane oudheid

Onlangs verscheen het boek Cultuurgeschiedenis van de oudheid van Nathalie de Haan en Stephan Mols, onderzoekers aan de Radboud Universiteit. Het boek behandelt het hele mediterrane gebied, van de twaalfde eeuw voor Christus tot de late oudheid.

Cultuurgeschiedenis van de oudheid
Cultuurgeschiedenis van de oudheid
De onderzoekers maakten het boek in opdracht van de faculteit Cultuurwetenschappen van de Open Universiteit. Die had behoefte aan een handboek over antieke cultuur. De publicatie moest geschikt zijn voor studenten, maar ook voor algemeen geïnteresseerden in de cultuur van de oudheid. Volgens Nathalie de Haan (Oude geschiedenis) bestond zo’n handboek nog niet, ook niet in andere landen. De Haan:

“De geschiedenis van de oudheid wordt meestal behandeld als politieke of militaire geschiedenis.”

De onderzoekers hanteerden voor hun boek naar eigen zeggen een ‘ruim cultuurbegrip’:

“We wilden geen “best of de klassieken” maken, maar een beeld oproepen van de leefwereld en het wereldbeeld van mensen in de oudheid. Daarom hebben we naast onderwerpen als beeldende kunst, architectuur, literatuur en muziek ook religie, wetenschap, filosofie en zelfs economie en bestuur opgenomen.”

Aan het boek werkten in totaal 22 auteurs mee. In Cultuurgeschiedenis van de oudheid worden twaalf thema’s behandeld die in verband worden gebracht met twaalf steden. Omdat alles om de Middellandse Zee draait, opent het boek daarmee. Vervolgens wordt elk thema ingeleid door een stadsportret. Het boek eindigt in het vijfde-eeuwse Ravenna en dan volgt nog een hoofdstuk over de doorwerking van de oudheid tot op heden.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: