De hongerwinter in aquarel

Bron uitgelicht

Ieder schilderij, plakkaat, artikel, foto of archiefstuk heeft een eigen verhaal. Soms is het verhaal groot, soms klein. De gemene deler is dat ieder stuk uniek is en zijn eigen geschiedenis heeft. In deze rubriek wordt zo’n uniek object uit WOII-zoekmachine oorlogsbronnen.nl uitgelicht. Deze aflevering: aquarellen van Aug. v.d. Linde.

Oorlogsbronnen Object UitgelichtDe laatste winter van de Tweede Wereldoorlog, van 1944-1945, staat voor velen in het westen en noorden van Nederland in het teken van schaarste aan voedsel en brandstof. De operatie Market Garden mislukte, de winter begon ongewoon vroeg en streng en voedselvoorraden in grote steden waren in november 1944 op. Tijdens de hongerwinter komen zo’n 20.000 burgers om door gebrek aan warmte en voedsel.

Kunstenaar Augustinus Gerardus van der Linde (Aug. v.d. Linde, 1890-1983) was leerling aan de Hendrick de Keyserschool in Amsterdam en lid van het Schilder- en teekengenootschap Kunstliefde (Utrecht). Hij legde herkenbare situaties uit de hongerwinter vast in aquarel. De uitgave ‘Zoo was Nederland in de winter 1944-1945’ behelst 18 reproducties naar aquarellen van deze kunstenaar, met titels als De Centrale Keuken, Sloopers uit Nooddruft, Fietsen vorderen, Razzia en De Onderduiker.

De andere 17 aquarellen van Aug. v.d. Linde, en meer bronnen over en uit de hongerwinter zijn eveneens te vinden oorlogsbronnen.nl.

- advertentie -

~ NOB

Hoofdartikel: De Hongerwinter van 1944-1945
Boek: De hongerwinter – David Barnouw

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: