Dark
Light

De meest invloedrijke vrouwen uit de Gouden Eeuw

1 minuut leestijd
Keur Baart Angst door Jan van Goyen en Jacob van der Merck, 1638-1640. Particuliere collectie via kunsthandel Hoogsteder en Hoog
Keur Baart Angst door Jan van Goyen en Jacob van der Merck, 1638-1640. Particuliere collectie via kunsthandel Hoogsteder en Hoog

Rivalen aan het Haagse Hof

In een nieuwe tentoonstelling staat het Haags Historisch Museum stil bij de rivaliteit tussen twee bijzondere vrouwen uit de Gouden Eeuw: Elizabeth Stuart (1596-1662) en Amalia van Solms (1602-1675).

Het portret van Amalia van Solms in rouwdracht met in de achtergrond Huis ten Bosch. - Collectie Museum Het Prinsenhof
Portret van Amalia van Solms in rouwdracht met in de achtergrond Huis ten Bosch. – Collectie Museum Het Prinsenhof
De tentoonstelling, getiteld Rivalen aan het Haagse Hof, laat zien hoe deze vrouwen elkaar constant de loef probeerden af te steken.

Beide vrouwen kwamen in 1621 naar Den Haag. Elizabeth Stuart als koninklijke balling, Amalia van Solms als een van haar hofdames. Kort na hun aankomst in Den Haag kreeg Amalia van Solms een verhouding met de toekomstige stadhouder Frederik Hendrik. Ze trouwden in 1625, hetzelfde jaar waarin Frederik Hendrik stadhouder werd. Door haar huwelijk zag Amalia zich plots gepromoveerd tot First Lady van de Nederlandse Republiek. Amalia’s nieuwe status zorgde voor toenemende rivaliteit tussen de twee vrouwen. Door hun onderlinge concurrentie ontstond een echte hofcultuur in Den Haag. Beide hoven probeerden elkaar namelijk constant af te troeven met opdrachten aan kunstenaars, jachtpartijen, hofbals, maskeraden en toneel.

Ook op de huwelijksmarkt waren Elizabeth en Amalia elkaars rivalen. Beide vrouwen aasden op dezelfde huwelijkskandidaten voor hun kroost.

De tentoonstelling besteedt ook aandacht aan de politieke en dynastieke ambities van Elizabeth en Amalia. Beide vrouwen moesten na de dood van hun echtgenoten in moeilijke omstandigheden de belangen van hun dynastieën verdedigen.

Bij de tentoonstelling verschijnt een gelijknamige publicatie, geschreven door Nadine Akkerman (Universiteit Leiden). Zij is gepromoveerd op de complete correspondentie van Elizabeth Stuart, die in drie delen wordt uitgegeven door Oxford University Press. De tentoonstelling Rivalen aan het Haagse Hof loopt van 25 oktober 2014 tot en met 15 maart 2015.

×