Dark
Light

De NSB in Amsterdam in kaart gebracht

1 minuut leestijd
De NSB in Amsterdam in kaart gebracht
De NSB in Amsterdam in kaart gebracht

Stadsarchief Amsterdam heeft samen met de Dienst Onderzoek, Informatie en Statistiek een kaart ontwikkeld waarop de verspreiding van de Amsterdamse leden van de Nationaal Socialistische Beweging (NSB) is te zien. Aanleiding voor het maken van de kaart is de toename van het aantal vragen van bezoekers van het Stadsarchief over het NSB verleden van ouders en grootouders.

Het oranje-blanje-bleu was prominent aanwezig in het embleem van de NSB
Embleem van de NSB
In 1941 telde Amsterdam 17.500 NSB-leden. Dat blijkt uit het naoorlogse boek van de POD (Politieke Opsporingsdienst), dat aan de hand van enquêteformulieren van de NSB de lijst opgesteld. NSB’ers woonden verspreid over de stad maar in sommige delen woonden er duidelijk meer. Op de digitale kaart zijn geen namen en exacte adressen terug te vinden.

Eric Heijselaar en Peter Kroesen van Stadsarchief Amsterdam:

“Kinderen van NSB’ers kloppen steeds vaker aan met vragen over het familieverleden. Vroeger kwamen er slachtoffers van de Holocaust, kinderen van verzetsmensen en onderduikers van de Arbeitseinsatz langs. De laatste jaren zien we wekelijks (klein)kinderen van NSB’ers. Schuchter en vol gêne vragen ze naar lijsten van collaborateurs. Thuis werd er nooit over gesproken.”

De gegevens kunnen onderzoekers volgens de archiefinstelling helpen bij het verzamelen van achtergronden van het NSB-lidmaatschap in Amsterdam. Maar ook voor kinderen van NSB’ers kan de kaart aanleiding zijn zelf een zoektocht te ondernemen.

Overzicht van boeken over de NSB

×