Delfts getijdenboek, ca. 1470
Delfts getijdenboek, ca. 1470

Delfts getijdenboek, ca. 1470
Delfts getijdenboek, ca. 1470
Handschriften worden vaak speciaal persoonlijk gedecoreerd voor de opdrachtgever of ‘patroon’. Soms bestelt deze een bladvullende miniatuur met een afbeelding van zichzelf, devoot knielend voor zijn favoriete heilige.

Op de getoonde miniatuur knielt de opdrachtgever op de grond, terwijl de maagd Maria en haar kind verschijnen in het licht aan de hemel. Dit handschrift is vervaardigd in Delft omstreeks 1470. Opmerkelijk is dat de patroon, waarschijnlijk een leek, een in het Latijn gesteld getijdenboek bestelde. De meeste getijdenboeken voor leken zijn geschreven in het Middelnederlands.

Klik hier voor meer afbeeldingen uit het Delfts getijdenboek.

Lees ook: Getijdenboeken, middeleeuwse devotie ten top

Vorige topstukVolgende topstuk

Expositie Topstukken KB

Koninklijke BibliotheekVoor liefhebbers van geschiedenis en cultuur is er een unieke expositie te bezichtigen in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Uit de omvangrijke en meer dan tien eeuwen omspannende collectie van de KB selecteren de collectiespecialisten vier keer per jaar andere topstukken, die een gevarieerd beeld geven van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. Op Historiek belichten we steeds een ander topstuk. Deze keer: Delfts getijdenboek, ca. 1470. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.

Bekijk meer over:

Middeleeuwen, Religieuze geschiedenis, Samenwerkingsrubrieken, Topstukken KB

Categorieën

Vorige verhaal

Twaalf Olympische goden

Volgende verhaal

De kip in rituelen, mythologie en devotie