Delfts getijdenboek, ca. 1470

Delfts getijdenboek, ca. 1470
Delfts getijdenboek, ca. 1470
Handschriften worden vaak speciaal persoonlijk gedecoreerd voor de opdrachtgever of ‘patroon’. Soms bestelt deze een bladvullende miniatuur met een afbeelding van zichzelf, devoot knielend voor zijn favoriete heilige.

Op de getoonde miniatuur knielt de opdrachtgever op de grond, terwijl de maagd Maria en haar kind verschijnen in het licht aan de hemel. Dit handschrift is vervaardigd in Delft omstreeks 1470. Opmerkelijk is dat de patroon, waarschijnlijk een leek, een in het Latijn gesteld getijdenboek bestelde. De meeste getijdenboeken voor leken zijn geschreven in het Middelnederlands.

Klik hier voor meer afbeeldingen uit het Delfts getijdenboek.

Lees ook: Getijdenboeken, middeleeuwse devotie ten top

- advertentie -

Vorige topstukVolgende topstuk

Expositie Topstukken KB

Koninklijke BibliotheekVoor liefhebbers van geschiedenis en cultuur is er een unieke expositie te bezichtigen in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Uit de omvangrijke en meer dan tien eeuwen omspannende collectie van de KB selecteren de collectiespecialisten vier keer per jaar andere topstukken, die een gevarieerd beeld geven van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. Op Historiek belichten we steeds een ander topstuk. Deze keer: Delfts getijdenboek, ca. 1470. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: