Voorafgaand aan de Haagse Museumnacht wordt volgende week zaterdag in De Verdieping van Nederland een nieuwe tentoonstelling van de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief geopend. In deze tentoonstelling staan de middeleeuwen centraal. De Koninklijke Bibliotheek (KB) en het Nationaal Archief (NA) bezitten een grote hoeveelheid middeleeuwse archiefstukken en boeken. Voor de tentoonstelling Machtige & Mooie Middeleeuwen zijn een groot
De Codex Argenteus is toegevoegd aan het Memory of the World-register van Unesco. De zogenaamde ‘zilveren bijbel’ werd rond 500 na Christus gemaakt, waarschijnlijk in opdracht van de Ostrogotische koning Theodorik de Grote.
De Koninklijke Bibliotheek (KB) zet de belangrijkste Middelnederlandse bron voor de verhalen over het leven van Lancelot online. De bibliotheek heeft dat vandaag bekendgemaakt.
De beroemde veertiende-eeuwse Bijbel van Anjou is tot begin december te zien in MuseumM in Leuven. Het is voor het eerst dat de bijbel wordt tentoongesteld.
Fraai versierde gebedenboeken waren tot ver in de late middeleeuwen bij heel wat vorsten, adellijke lieden, kooplui en gegoede burgers zeer geliefd. Niet alleen was het getijdenboek een cruciaal hulpmiddel bij het beoefenen van hun godsvrucht maar bovendien weerspiegelde het boekwerkje de maatschappelijke status van de bezitter. Daarnaast diende een getijdenboek vaak ook als studieboek waaruit kinderen konden leren lezen.
De Koninklijke Bibliotheek (KB) heeft een wapenboek uit 1405 gedigitaliseerd. Het zogenaamde Wapenboek Beyeren bevat ruim duizend tekeningen van wapenschilden. Het wapenboek is geschreven door Claes Heynenzoon die begin vijftiende eeuw een van de belangrijkste diplomaten was aan het hof van de graaf van Holland. Heraldiek was in die tijd erg belangrijk. Zowel op toernooien als op het slagveld waren
Bij de Radboud Universiteit (RU) in Nijmegen wordt vrijdag de eerste kritische editie gepresenteerd van het Wiesbadense Handschrift, een verzameling veertiende-eeuwse religieuze teksten in volkstaal. Het Wiesbadense Handschrift is bijzonder. In de veertiende eeuw werden teksten over theologische kwesties namelijk meestal in het Latijn geschreven. Zo niet het Wiesbadense Handschrift, dat waarschijnlijk is samengesteld door een groep stedelijke leken die
De Radboud Universiteit Nijmegen heeft een vijftiende-eeuws boek met liturgische gezangen aangeschaft. Het werk is afkomstig uit de collectie van het voormalig vrouwenklooster Soeterbeeck.
De Koninklijke Bibliotheek (KB) heeft tijdens een veiling in Berlijn onlangs een bijzonder Nederlandstalig getijdenboek gekocht. Het getijdenboek werd op 10 september 1500 in Parijs op perkament gedrukt door de Nederlander Wolfgang Hopykl.