Dark
Light

Dertig jaar Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Auteur:
1 minuut leestijd

Bron: Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Herinneringscentrum Kamp Westerbork opende de deuren op 12 april 1983. Dit jaar is dat precies dertig jaar geleden. Naar aanleiding van dat jubileum is er een fototentoonstelling samengesteld met werk van Sake Elzinga.

Fotograaf Sake Elzinga was in 1983 aanwezig bij de opening van het herinneringscentrum, als fotojournalist voor het Noord Nederlands Persbureau. Vanaf dat moment legde hij alle belangrijke gebeurtenissen rond ‘kamp Westerbork’ vast. De laatste jaren niet alleen voor de media, maar ook als vaste fotograaf voor het Herinneringscentrum.


In de tentoonstelling Meer dan een herinnering laat Elzinga zijn keuze zien uit de vele duizenden journalistieke en artistieke opnames die hij de afgelopen dertig jaar maakt. Sommige foto’s zijn nog niet eerder gepubliceerd.

In de expositie worden verschillende belangrijke momenten belicht, zoals de jaarlijkse 4 mei- herdenking op het kampterrein. Er zijn ook beelden te zien van de woning van de kampcommandant, Barak 57 (waarin Anne Frank verbleef) en de voormalige compound van de Dutchbatters in Srebrenica. . In 2008 reisde Elzinga in opdracht van het Herinneringscentrum af naar de Bosnische stad om een reportage te maken van de loods waarin de Dutchbatters destijds verbleven. Herinneringscentrum Kamp Westerbork werkt samen met het herinneringscentrum Potocari Memorial and Cemetery in Srebrenica.

De tentoonstelling Meer dan een herinnering is te zien vanaf zaterdag 2 maart tot en met 28 april.

Gerelateerde uitgaven:

×