Week van de koloniale geschiedenis

Deur concentratiekamp Buchenwald gerestaureerd

'Jedem das Seine' op de poort van Buchenwald
‘Jedem das Seine’ op de poort van Buchenwald
De originele deur van concentratiekamp Buchenwald, met daarop de beruchte tekst Jedem das Seine (ieder het zijne), wordt de komende tijd gerestaureerd. Bij de toegangspoort van het kamp wordt in de tussentijd een replica geplaatst.


Volgens Duitse media is de originele deur hard aan vervanging toe. De kosten van de restauratie bedragen ongeveer 25.000 euro.

Concentratiekamp Buchenwald werd in 1937 in opdracht van SS-leider Heinrich Himmler opgericht. Het kamp, dat berekend was op zo’n 8000 gevangenen, was in eerste instantie bedoeld voor politieke gevangenen en criminelen. Bij het kamp zaten ook een aantal Nederlandse politici – waaronder Willem Drees, Pieter Geyl en Hendrik Willem Tilanus – gevangen.

Tot het eind van de oorlog zaten er bijna 240.000 gevangenen in het kamp. Daarvan kwamen er 56.545 om het leven, waaronder 11.000 Joden

- advertentie -

Het kamp werd op 11 april 1945 bevrijd door de zesde pantserdivisie van het derde Amerikaanse leger.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: