Dark
Light

Diplomaten delen herinneringen over internationale gebeurtenissen

“Diplomatieke Getuigenissen”
Auteur:
1 minuut leestijd
Voormalig Nederlands diplomaat en topambtenaar Renée Jones-Bos tijdens een van de interviews
Voormalig Nederlands diplomaat en topambtenaar Renée Jones-Bos tijdens een van de interviews

Het Huygens Instituut heeft de herinneringen van veertig oud-diplomaten en beleidsmedewerkers van Buitenlandse Zaken verzameld in het project Diplomatieke Getuigenissen. De digitale collectie van negentig interviews is nu volledig online doorzoekbaar.

In totaal werken veertig oud-diplomaten mee aan het project. Ze kijken terug op hun werk voor Buitenlandse Zaken in de afgelopen dertig jaar. De nieuwe collectie primaire bronnen verschaft onderzoekers nieuw inzicht in de vorming en uitvoering van het Nederlandse buitenlandse beleid na de val van de Berlijnse Muur. In deze periode vervaardigden de scherpe ideologische tegenstellingen van de Koude Oorlog en brak een periode aan waarin Nederland de doelen geregeld moest bijstellen.

Aan het woord komt onder andere Marjanne de Kwaasteniet. Zij was de Permanente Vertegenwoordiger bij de NAVO tijdens de Russische annexatie van de Krim. Ook haalt Susan Blankhart, ambassadeur in Egypte getuige van de Arabische lente, herinneringen op. Ze beschrijft onder meer de verwarring die de plotselinge revolutie stichtte. Jaap Ramaker was plaatsvervangend ambassadeur in Moskou tijdens de staatsgreep van 1991. En Kees van Rij was onder andere ambassadeur in Griekenland tijdens de Eurocrisis en ambassadeur in Turkije tijdens de poging tot staatsgreep.

He Huygens Instituut over het belang van het project:

De getuigenverslagen brengen nuances aan in ons beeld van het beleid van Buitenlandse Zaken in de afgelopen dertig jaar. De verslagen schetsen een beeld van hoe Europese samenwerking zich ontwikkelde, en hoe de Atlantische samenwerking centraal bleef staan in het Nederlandse veiligheidsbeleid – ook toen deze onder druk kwam te staan. En hoe nieuwe thema’s zich aandienden op de politieke agenda, van terrorisme tot klimaatverandering en migratie.

De collectie is ook bijzonder vanwege de technieken die zijn toegepast en hoe resultaten gepresenteerd worden. Door spraakherkenningstechnologieën toe te passen, maakte de afdeling Digitale Infrastructuur van het KNAW Humanities Cluster alle interviews integraal doorzoekbaar. De zoekresultaten zijn voorzien van een uitgeschreven tekst, waardoor je elk fragment niet alleen kunt beluisteren, maar tegelijkertijd ook kunt meelezen.

De interviews zijn afgenomen door onderzoeker Cees Heere en het project is gefinancierd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

×