Dark
Light

Drents Museum rekent af met stereotypen over Vikingen

Auteur:
1 minuut leestijd

Doosspeld en 35 hangers, brons met goud en zilver (detail), 750-1100 na Chr. – © Drents Museum
In het Drents Museum in Assen is sinds dinsdag een overzichtstentoonstelling over de Vikingen te zien. Titel van de tentoonstelling luidt: Vikingen! Ruige rouwdouwers of brave boeren?

Het gaat om een reizende tentoonstelling die onder meer is samengesteld door het Nationaal Historisch Museum in Stockholm.
Assen is de eerste locatie waar de tentoonstelling te zien is. Daarna reist de tentoonstelling door naar Edinburgh, Moskou en München. De internationale tour eindigt in de Amerikaansestad Davenport.

Meer dan duizend jaar geleden doemden de Vikingen voor het eerst op voor de kusten van Ierland, Engeland en Nederland. Het Scandinavische volk werd gevreesd om zijn veroveringsdrang. Geschiedschrijvers uit die tijd maakten melding van vreselijke verwoestingen door de heidense barbaren.

In de tentoonstelling wordt stilgestaan bij de vraag wat we nu werkelijk weten van deze Vikingen. Het Drents Museum:

Hoe leefden ze en hoe zag hun wereldbeeld er uit? En wat lieten ze achter aan schitterende voorwerpen? In deze tentoonstelling wordt afgerekend met vastgeroeste stereotypen waardoor we de Vikingen in een nieuw en veel genuanceerder perspectief leren kennen.

Schedel van een man met zwaar afgeslepen tanden en kiezen, 750-1100 na Chr. – © Drents Museum

Schaal van zilver met inlegwerk (replica), 750-1100 na Chr. – © Drents Museum

Sleutel met ketting, brons, 750-1100 na Chr. – © Drents Museum

Zwaard, ijzer, 750-1100 na Chr. – © Drents Museum

Hanger, zilver, 750-1100 na Chr. – © Drents Museum

Het verhaal van de Vikingen wordt verteld aan de hand van een groot aantal archeologische vondsten. Veel van de objecten zijn nog nooit buiten Scandinavië te zien zijn geweest. Het gaat onder meer om versierde gebruiksvoorwerpen, sieraden, wapens, amuletten en het raadselachtige hakzilver.

Vikingen! is de tweede tentoonstelling die in de nieuwe museumvleugel van het Drents Museum wordt gehouden. De eerste tentoonstelling stond in het teken van de Chinese Tang-dynastie.

De tentoonstelling Vikingen! Ruige rouwdouwers of brave boeren? loopt van 1 mei tot en met 28 oktober 2012

×