Week van de koloniale geschiedenis

Drents Museum in teken van Chinese Tang-dynastie

Doosje in vorm van schildpad, verguld zilver – Baoji, Famen Tempel Museum
Na vijftien maanden gesloten te zijn geweest in verband met een grote verbouwing, opende het Drents Museum in Assen deze week weer de deuren. In het vernieuwde museum is tot half april een tentoonstelling te zien rond de Chinese Tang-dynastie.

In een nieuwe museumvleugel, ontworpen door architect Erick van Egeraat, presenteert het museum de openingstentoonstelling De Gouden Eeuw van China over de bloeitijd van de Tang-dynastie (618-907 na Chr.).
Het Drents Museum:- advertentie -
Danseres of concubine, koud beschilderd aardewerk – Changwu County Museum

In Nederland denkt men bij Gouden Eeuw aan de zeventiende eeuw, de eeuw van welvaart en ongekende activiteit op het gebied van bouwkunst, beeldende kunsten, letterkunde en wetenschap. Historici zien de Tang-dynastie als een van de hoogtepunten in de Chinese beschaving: de Gouden Eeuw van China, de bloeitijd van de Chinese cultuur in de zevende tot en met de negende eeuw na Christus. Dankzij de handel van de zijderoute ontstond een open samenleving met grote rijkdom en tolerantie.

In de tentoonstelling laat het Drents Museum bijzondere archeologische vondsten uit de Tang-dynastie zien. Het vakmanschap van De Gouden Eeuw van China wordt getoond aan de hand van ongeveer honderdvijftig voorwerpen van onder andere aardewerk, zilver, goud, glas en steen. Het museum:

Er zijn uitzonderlijke terracottabeelden van mensen en dieren, geglazuurd in prachtige kleuren, en unieke wandschilderingen met de sfeer van het leven aan het Chinese hof. Prachtige kamelen met hun bagage, mooie vrouwen met ronde vormen, muzikanten op paarden die de bedrijvigheid van een wereldstad laten zien.

De tentoonstelling over de Tang-dynastie is de eerste internationale expositie in het vernieuwde Drents Museum. Bij de expositie is, in samenwerking met uitgeverij WBOOKS, een publicatie uitgebracht.

De tentoonstelling De gouden eeuw van China is te bezoeken tot en met 15 april 2012

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: