Dark
Light

Drents Museum toont figuratief werk Kazimir Malevich

1 minuut leestijd
Kazimir Malevich, Sportlieden, 1930-1931, olieverf op doek, Collectie Staats Russisch Museum, St. Petersburg
Kazimir Malevich, Sportlieden, 1930-1931, olieverf op doek, Collectie Staats Russisch Museum, St. Petersburg

In het Drents Museum in Assen zijn de komende maanden zestig topstukken van de beroemde Russische kunstenaar Kazimir Malevich (1878-1935) te bewonderen. De kunstwerken zijn afkomstig van het Staats Russisch Museum in Sint Petersburg.

 Kazimir Malevich, Een ingewikkeld voorgevoel (Torso in een geel shirt), olieverf op    doek, ca. 1932, Collectie Staats Russisch Museum, St. Petersburg
Kazimir Malevich, Een ingewikkeld voorgevoel (Torso in een geel shirt), olieverf op
doek, ca. 1932, Collectie Staats Russisch Museum, St. Petersburg
Uniek aan de tentoonstelling is volgens het Drents Museum dat voor het eerst buiten Rusland een grote selectie te zien is van zijn latere en vrij onbekende figuratieve werk. Malevich – vooral bekend vanwege zijn abstracte kunst – maakte dit figuratieve werk vanaf 1928 tot aan zijn dood in 1935. Het museum:

“Het oeuvre van Malevich is duizelingwekkend. Zijn carrière loopt langs verschillende stijlen zoals impressionisme, symbolisme, kubisme en ‘suprematisme’, de naam die hijzelf meegaf aan zijn abstracte stijl. De tentoonstelling toont de ontwikkeling die Malevich heeft doorlopen, met onder meer het wereldberoemde abstracte Zwart Vierkant, waarvan de versie uit ongeveer 1923 te zien is, tot aan het latere renaissance-zelfportret (1933). De nadruk bij de tentoonstelling ligt vooral op zijn minder bekende kleurrijke figuratieve werk.”

Boerenbevolking

Eind jaren twintig verliet Malevich het suprematisme, voor hem een doodlopende weg. Vanaf 1928 keerde hij terug naar de figuratie, maar pakte het anders aan dan voorheen. De boerenbevolking was vanaf dat moment vooral het onderwerp van zijn werk. Kenmerkend zijn de gezichten, opgebouwd uit vereenvoudigde vormen, vaak in rood, wit en zwart.

Verschillende topstukken uit deze periode zijn in de expositie in Assen te zien. Na Malevich’ dood zijn die werken ondergebracht in het Staats Russisch Museum. Pas in de jaren tachtig mochten ze weer getoond worden.

Naast de schilderijen is ook een serie kostuums en ontwerptekeningen te zien in de tentoonstelling. Malevich maakte deze voor de avantgardistische opera De overwinning op de zon die in 1913 werd opgevoerd in St. Petersburg. Het zijn de eerste aanzetten tot het suprematisme van de kunstenaar. Bij de expositie wordt een filmregistratie van deze opera getoond. Verder toont het Drents Museum het dodenmasker van Malevich en een gipsen afgietsel van zijn hand.

De tentoonstelling Kazimir Malevich – De jaren van de figuratie loopt van 23 november 2014 t/m 15 maart 2015

Bekijk ook: Boek bij de tentoonstelling

×