Dark
Light

Duurste ooit geveilde schilderij te zien in Londen

Auteur:
1 minuut leestijd

Detail van het schilderij
Het duurste schilderij ooit geveild, Picasso’s Naakt, Groene Blaadjes en een buste, is sinds maandag te zien in het Tate Modern in Londen. Het is voor het eerst sinds 1961 dat het waardevolle werk te zien is voor het publiek.

Het schilderij werd vorig jaar geveild voor 106,5 miljoen dollar. Nooit eerder werd zoveel voor een schilderij betaald. Op het doek uit 1932 is Picasso’s minnares Marie-Thérèse Walter te zien. Werken waarop de Spaanse kunstenaar zijn minnares afbeeldde doen het goed bij veilingen.Een maand geleden werd nog bijna dertig miljoen euro betaald voor La Lecture, een doek waarop Picasso zijn minnares in een dromerige pose afbeeldde, in gedachten verzonken met een open boek op haar knieën.

Degene die het doek Naakt, Groene Blaadjes en een buste vorig jaar kocht heeft het uiterst kostbare schilderij nu dus uitgeleend aan het Tate Modern in Londen. In 1961 was het werk voor het laatst te zien voor het publiek. Het is voor het eerst dat het werk in Groot-Brittannië is te bewonderen.

Picasso ontmoette Marie-Thérèse Walter in 1927 toen die nog minderjarig was. De kunstenaar was op dat moment getrouwd met Olga Chochlova. Enkele jaren werd de relatie tussen Walter en Picasso geheim gehouden. In 1932 doorbrak de kunstenaar het stilzwijgen. Picasso maakte dat jaar verschillende werken, waaronder La Lecture en Le Rêve, met daarop zijn minnares.

×