Stanley Matthews, de eerste Europese voetballer van het jaar

The Wizard of the Dribble

Stanley Matthews werd in 1956 de eerste Europese voetballer van het jaar. In Engeland was hij al lang daarvoor legendarisch.

Stanley Matthews
Stanley Matthews
Matthews, die later de bijnaam The Wizard of the Dribble kreeg, begon zijn profcarrière in 1932 bij Stoke City FC. Twee jaar later werd hij geselecteerd voor het nationale elftal van Engeland. Zijn debuutwedstrijd tegen Wales werd met 4-0 gewonnen. Hoogtepunt in zijn interlandcarrière was een duel tegen Tsjecho-Slowakije in 1937. Engeland kwam in die wedstrijd met tien man te spelen, maar Matthews wist er met een hattrick voor te zorgen dat het duel toch gewonnen werd. Matthews kwam in totaal 54 keer in actie voor net nationale team. Tweemaal (1950 & ’54) deed hij, zonder succes, mee aan het WK Voetbal.

Als speler stond Stanley Matthews driemaal in de finale van de Engelse FA Cup. De eerste twee finales (1948 & ’51) gingen verloren, maar de derde in 1953 werd gewonnen. Deze laatste finale wordt in Engeland ook wel de Matthews Final genoemd, hoewel het diens teamgenoot Stan Mortenson was die in die finale tegen Bolton Wanderers drie keer scoorde.

Europees Voetballer van het jaar

In 1956 wordt Stanley Matthews de eerste Europese Voetballer van het jaar. iet alleen in eigen land wordt de voetballer erg gewaardeerd, ook in het buitenland. Bovendien wordt Matthews niet alleen erg gewaardeerd om zijn voetbalkunsten, veel respect dwingt hij ook af omdat hij zich altijd en overal als een gentleman gedraagt. Stanley Matthews overlijdt in 2000. Hij werd 85 jaar oud.

- advertentie -

Stanley Matthews:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: