Dark
Light

Einsteins liefde voor Nederland

Boerhaave viert honderdste verjaardag Relativiteitstheorie met tentoonstelling
Auteur:
1 minuut leestijd
Paul Ehrenfest en Albert Einstein met zoontje Paul Ehrenfest op schoot, juni 1920. (Museum Boerhaave)
Paul Ehrenfest en Albert Einstein met zoontje Paul Ehrenfest op schoot, juni 1920. (Museum Boerhaave)

Naar aanleiding van de honderdste verjaardag van de Algemene Relativiteitstheorie heeft Museum Boerhaave in Leiden een tentoonstelling samengesteld: ‘Einstein & Friends’. Centraal in de tentoonstelling staat Einsteins liefde voor Nederland, Leiden in het bijzonder.

Einstein
Einstein
Albert Einstein bezocht Leiden voor het eerst in 1911 en als gasthoogleraar kwam hij vanaf 1920 jaarlijks een maand langs, weg uit het roerige Berlijn. Tijdens die bezoekjes vond hij rust, maar ook trof hij in ons land collega’s bij wie hij op niveau zijn denkbeelden kon toetsen.

Meestal logeerde Einstein bij zijn Leidse boezemvriend Paul Ehrenfest. Maar ook met andere Nederlandse collega’s, onder wie Lorentz en Kamerlingh Onnes, onderhield hij warme vriendschappen. Met hen voerde hij diepgravende discussies over de nieuwe natuurkunde.

De tentoonstelling ‘Einstein & Friends’ gaat gepaard met verschillende extra’s. Er komt bijvoorbeeld een lezingenserie met gerenommeerde wetenschappers, onder wie Robbert Dijkgraaf en Carlo Beenakker. Daarnaast wordt er onder meer een stripboek uitgebracht over over Ehrenfest, Einsteins boezemvriend. Verder komt er een theatervoorstelling voor families over Einstein (voor 6 jaar en ouder).

‘Einstein & Friends’ is te zien van 19 september 2015 tot en met januari 2016.

Openingsafbeelding: Paul Ehrenfest en Albert Einstein met zoontje Paul Ehrenfest op schoot, juni 1920. (Museum Boerhaave)

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×