Enorm beeld Amenhotep III blootgelegd

Foto: SCA
Bij de Egyptische stad Luxor is opnieuw een ongeveer 3400 jaar oud beeld van de Egyptische farao Amenhotep III gevonden. De Egyptische oudheidkundige dienst heeft dat bekendgemaakt.

Bij Luxor worden wel vaker beelden van deze farao gevonden. Het nu gevonden beeld is dertien meter hoog en is daarmee een stuk groter dan de eerder gevonden beelden. Het beeld is gemaakt van kwartsiet en opgebouwd uit zeven grote delen. Volgens de Egyptische oudheidkundige dienst stond het beeld vroeger bij de noordingang van de dodentempel vanfarao Amenhotep III in Kom al-Hitan, in het zuiden van Luxor. Deze tempel werd in 27 voor Christus door een aardbeving vernietigd.

- advertentie -

Amenhotep III regeerde van 1390 tot 1352 voor Christus. Het rijk was toen op zijn hoogtepunt en reikte van Griekenland tot Jemen. Door het DNA-onderzoek dat onlangs op Toetanchamon en enkele andere mummies is uitgevoerd is vrijwel zeker dat Amenhotep III de grootvader van Toetanchamon was.

Tijdens de opgravingen bij de dodentempel is recent ook een granieten beeld van de Egyptische godin Sekhmet gevonden. Dit beeld heeft een afmeting van 185 bij 74 centimeter.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen FryDe jodenvervolging in foto'sDe Bourgondiërs - Bart Van LooWij zijn de Bickers - Simone van der Vlugtt Hooge Nest - Roxane van IperenVietnam - Max HastingsBoerhaave botanicus - Margreet WesselingHet gedroomde Noorden - Adwin de KluyverVet oud - Gouden EeuwDe zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: