Dark
Light

‘Enquête over verplaatsing oorlogsmonument Rotterdam’

Auteur:
1 minuut leestijd
'De verwoeste stad' op Plein 1940 - CC
'De verwoeste stad' op Plein 1940 - CC

D66 en Leefbaar Rotterdam willen dat er onder de bevolking van Rotterdam een enquête wordt gehouden over de verplaatsing van het oorlogsmonument De Verwoeste Stad van Ossip Zadkine.

'De verwoeste stad' op Plein 1940 - CC
‘De verwoeste stad’ op Plein 1940 – CC
In Rotterdam is al enige tijd een discussie gaande over het beeld dat sinds 1953 op Plein 1940 staat. Bij het beeld wordt ieder jaar het bombardement van 1940 herdacht. Verschillende Rotterdammers vinden dat het beeld een prominente plek moet krijgen op het plein bij het nieuwe Centraal Station.

Het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam (CBKR) deed onlangs nog onderzoek naar de zaak en adviseerde de gemeente het beeld niet te verplaatsen. Het karakter van het beeld zou volgens het centrum niet goed te verenigen zijn met de dynamische plaats voor het Centraal Station. Het beeld zou daar aan zeggingskracht verliezen.

De discussie blijkt echter nog niet voorbij. D66 en Leefbaar Rotterdam pleiten nu voor een enquête onder de bevolking. Volgens de partijen is de mening van de bevolking namelijk niet meegenomen in het advies van het CBKR. Volgens Leefbaar Rotterdam getuigt het van “dedain” dat de commissie de bevolking niets gevraagd heeft.

Het is nog niet duidelijk of het college het advies van het CBKR overneemt. Het gemeentebestuur neemt hierover op korte termijn een besluit.

Onthulling van Zadkine’s monument (1953)

×