Het hart van Rotterdam werd op 14 mei 1940 door de Duitsers gebombardeerd en daarbij vrijwel volledig vernietigd.
Het feit dat er de afgelopen weken in de media meer aandacht was voor 70 jaar bevrijding dan voor 75 jaar Duitse inval geeft al aan dat het herdenken van de oorlog in Nederland wat eenzijdig is.
Het hart van Rotterdam werd op 14 mei 1940 door de Duitsers gebombardeerd en daarbij vrijwel volledig vernietigd. Bij het bombardement kwamen ongeveer 850 mensen om het leven en werden zeker 25.000 woningen en 11.000 andere panden vernietigd. Het bombardement dat van Rotterdam een ruïne maakte, leidde tot de capitulatie van Nederland. Op verschillende plekken in de stad wordt ieder
D66 en Leefbaar Rotterdam willen dat er onder de bevolking van Rotterdam een enquête wordt gehouden over de verplaatsing van het oorlogsmonument De Verwoeste Stad van Ossip Zadkine.
In Rotterdam wordt momenteel gediscussieerd over een mogelijke verplaatsing van het monument De verwoeste stad van Ossip Zadkine. Er zijn mensen die willen dat het beeld een andere plek krijgt, op het plein voor het nieuwe Centraal Station. Het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam (CBKR) adviseert de gemeente Rotterdam nu echter om het beeld niet te verplaatsen.
Het bekende monument De verwoeste stad van Ossip Zadkine wordt mogelijk verplaatst. Momenteel staat het beeld nog op Plein 1940 maar veel Rotterdammers zijn voor een verplaatsing naar een plein voor het nieuwe Centraal Station. De verwoeste stad werd gemaakt naar aanleiding van het bombardement op Rotterdam. Het werd op 15 mei 1953 onthuld. Het bronzen beeld stelt een man
Het is zaterdag precies 71 jaar geleden dat de binnenstad van Rotterdam door een bombardement vrijwel volledig in puin werd gelegd. Het bombardement wordt vandaag herdacht.