Dark
Light

Erdogan: ‘Moslim ontdekte Amerika in 1178’

Auteur:
1 minuut leestijd
Columbus op de Santa Maria, 1492 (Emmanuel Leutze)
Columbus op zijn schip de Santa Maria, 1492 (Emmanuel Leutze)

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan stelt dat een moslim Amerika lang voor Christoffel Columbus ontdekte. Laatstgenoemde zou tijdens zijn legendarische reis op Cuba zelfs een moskee hebben zien staan.

De Turkse president zei dit enkele dagen geleden tijdens een toespraak. Hij gaf ook aan met Cuba in gesprek te gaan over de bouw van een moskee.

De contacten tussen Zuid-Amerika en de islamitische wereld gaan volgens Erdogan terug tot de twaalfde eeuw. De president staat niet helemaal alleen in zijn opvattingen. Er is kleine groep historici die stelt dat een moslim de Nieuwe Wereld in 1178 ontdekte.

Vikingen

Heel relevant lijkt de discussie echter niet. De zogenaamde ontdekking van Columbus is namelijk al veel langer omstreden. Bekend is namelijk dat Vikingen lang voor deze beroemde ontdekkingsreiziger het continent al aandeden. En weer lang daarvoor staken volkeren uit Siberië de Beringstraat over om het Amerikaanse continent te gaan bewonen.

De reis van Columbus van 1492 was historisch gezien wel van groot belang. Zelf was de ontdekkingsreiziger er tot zijn dood van overtuigd dat hij in Indië was geweest. Na de ‘ontdekking’ van Columbus kwam er uitgebreid contact op gang tussen beide werelddelen. De ontdekking van Amerika in 1492 wordt daarom ook wel gezien als de overgang van de Middeleeuwen naar de moderne tijd.

×