Dark
Light

Feyenoord-fans beschadigen historische fontein

Auteur:
1 minuut leestijd
Ravage op het Piazza di Spagna
Ravage op het Piazza di Spagna

Ravage op het Piazza di Spagna
Ravage op het Piazza di Spagna

Feyenoord-hooligans hebben donderdag voorafgaand aan de Europacup-wedstrijd tegen AS Roma een ravage aangericht op het Piazza di Spagna, een historisch plein in het centrum van Rome.

Nadat de Feyenoord-aanhangers het plein hadden bezocht lag de Fontana della Barcaccia (Fontein van de lekkende boot) vol met gebroken bierflessen en ander afval.

Nederlandse beesten (Il Tempo 70)
Nederlandse beesten (Il Tempo 70)
De eeuwenoude fontein werd in 1629 ontworpen door Pietro Bernini en zijn zoon Gian Lorenzo Bernini, in opdracht van paus Urbanus VIII (1623-1644). Volgens het stadsbestuur van Rome is de fontein, die net gerestaureerd was, beschadigd door de Feyenoord-aanhangers, onder meer door vuurwerk en bierflessen.

Ook in andere delen van de stad richten de Feyenoorders een enorme ravage aan.

Volstrekt verwerpelijk

De burgemeester van Rome, Ignazio Marino, is woedend. Hij wil dat de schuldigen in Nederland worden vervolgd. De Nederlandse ambassadeur heeft inmiddels hulp toegezegd om de schuldigen te vinden en te straffen. Via snelrecht zijn in Italië zelf acht Feyenoord-hooligans veroordeeld tot een geldboete van 45.000 euro. In totaal werden donderdagavond 33 Feyenoord-fans opgepakt bij de rellen. In Italiaanse media wordt gesproken over “Rotterdamse barbaren” en “Nederlandse beesten”.

Op de website van Feyenoord wordt nog geen melding gemaakt van de ravage die door de aanhangers van de club is aangericht. Er is alleen een sfeerartikel te vinden over aanhangers die in “opperbeste stemming” uitkijken naar de wedstrijd. Feyenoord-directeur Eric Gudde heeft tegenover de NOS wel laten weten het gedrag van de hooligans “volstrekt verwerpelijk” te vinden.

Beelden van de confrontatie met de politie

×