Week van de koloniale geschiedenis

Feyenoord-fans niet vervolgd voor vernielen fontein Rome

De Feyenoord-hooligans die begin dit jaar voorafgaand aan een Europacup-wedstrijd in Rome een ravage aangericht op het Piazza di Spagna en onder meer een historische fontein beschadigden, worden niet vervolgd. Het is politie en justitie namelijk niet gelukt om te achterhalen welke supporters precies schade toebrachten aan de fontein.

Duidelijke videobeelden van de vernielingen zouden ontbreken, waardoor het niet mogelijk is Feyenoord-fans te vervolgen voor de vernielingen.

Mortierbom

Vandaag begon wel een zaak tegen 44 Feyenoord-supporters in de leeftijd van 17 tot 41 jaar. Zij staan terecht voor openlijke geweldpleging tegen de politie. Advocaten van de supporters hebben laten weten dat de Italiaanse politiek volgens hun cliënten begonnen met de geweldplegingen.

Een 21-jarige verdachte wordt zelfs verdacht van doodslag. Hij zou een mortierbom naar de Romeinse politie hebben gegooid.

- advertentie -

Fontein

De eeuwenoude fontein die tijdens het bezoek van de Feyenoord-aanhang werd vernield, werd in 1629 ontworpen door Pietro Bernini en zijn zoon Gian Lorenzo Bernini. Dit in opdracht van paus Urbanus VIII (1623-1644). De fontein, die net gerestaureerd was, liep onder meer schade op door vuurwerk en bierflessen. Het wangedrag van de hooligans leidde tot internationale verontwaardiging.

Voor het herstel van de fontein is in Nederland, door verschillende instellingen en particulieren, geld ingezameld.

Boek: Rotterdam hooligan. Keihard en eerlijk

Beelden van de rellen in Rome

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: