Dark
Light

Feyenoord-kaartje is mooiste archiefstuk

Auteur:
1 minuut leestijd

Het toegangskaartje voor de Europacupfinale Feyenoord-Celtic uit 1970
Het toegangskaartje voor de Europacupfinale Feyenoord-Celtic uit 1970
De verkiezing Stuk van het Jaar voor het beste archiefstuk van 2013 is gewonnen door een toegangskaartje voor de Europacupfinale Feyenoord-Celtic uit 1970.

Stuk van het Jaar
Stuk van het Jaar


Aan de verkiezing, georganiseerd in het kader van de Maand van de Geschiedenis, deden een groot aantal Nederlandse archiefinstellingen mee. In aanloop naar de landelijke verkiezingen organiseerden de regionale en stedelijke archiefinstellingen hun eigen voorverkiezingen. De winnende archiefstukken deden vervolgens mee aan de landelijke wedstrijd.

Gedurende de hele geschiedenismaand (oktober) kon het publiek stemmen op de verschillende archiefstukken, zevenendertig in totaal. Het Feyenoord-kaartje was de inzending van Stadsarchief Rotterdam.

Feyenoord schreef in 1970 sportgeschiedenis door als eerste voetbalclub zowel de Europacup als de Wereldbeker te veroveren. Stadsarchief Rotterdam:

Het fraai vormgegeven entreebewijs voert ons weer even terug naar de Europacupfinale op 6 mei 1970 in het San Sirostadion in Milaan. Die avond klopten in heel Nederland de voetbalharten sneller, zelfs in Amsterdam. Naar schatting reisden 20.000 mensen af naar Milaan waar Feyenoord de finalewedstrijd met 2-1 won van Celtic. De spelers werden de volgende dag groots onthaald op de Coolsingel.

De prijs werd vrijdag door Hans Goedkoop uitgereikt aan de directeur van Stadsarchief Rotterdam. Een potloodtekening van een Siamese tweeling (Stadsarchief Vlaardingen) en een briefje met bloedspatten van Willem Frederik van Nassau (Tresoar) eindigden op de tweede, respectievelijk derde plaats.

Feyenoord-Celtic – 6 mei 1970

×