Week van de koloniale geschiedenis

Filmbeelden voedseldropping Rotterdam opgedoken

Privébeelden van operatie manna, de voedseldropping die de laatste week van de Tweede Wereldoorlog werd uitgevoerd boven Nederland, zijn gevonden in een woning in Goeree-Overflakkee. De beelden zijn gerestaureerd en openbaar gemaakt door het Gemeentearchief Rotterdam.

De 8mm-film is erg bijzonder omdat deze van dichtbij laat zien hoe de droppings verliepen. Op de beelden is onder meer te zien dat het hongerige volk meteen begint te eten en dat de vliegtuigen erg laag vliegen om te voorkomen dat het voedsel kapot gaat.- advertentie -

Voedsel wordt gedistribueerd – Foto: Still YouTube

Operatie Manna

Operatie Manna werd kort voor het einde van de Tweede Wereldoorlog uitgevoerd. Het Nederlandse volk kwam toen net uit de hongerwinter en er stierven talloze mensen aan een hongerdood. Na overleg met de Duitsers mochten er eind april voedseldroppings worden gehouden boven Nederland. De operatie werd onder meer uitgevoerd door bommenwerpers van de Bomber Command, een speciale legereenheid van de Royal Air Force (RAF) die in Duitsland werd gevreesd vanwege hun bombardementen.

Unieke beelden

De unieke beelden van de voedseldroppings boven Rotterdam zijn gemaakt door Carel van der Zwam. Zijn dochter, Riet Schoute, heeft de filmbeelden na overleg met haar familie geschonken aan het OorlogsVerzetsMuseum. Op de films zijn duidelijk de Rotte, Terbregge en de Koningskerk te zien waar de vliegtuigen erg laag over vlogen. Ook is te zien wat er na de droppings met het voedsel gebeurde.

De gerestaureerde film ligt opgeslagen in de collectie van het Gemeentearchief van Rotterdam. Ook wordt hij doorlopend vertoond in het OorlogsVerzetsMuseum en staat hij op YouTube.

De gerestaureerde film:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: