Dark
Light

Fotocollectie over verwoesting Arnhem op internet

Auteur:
1 minuut leestijd

Rijnbrug in Arnhem (Nico Kramer - Gelders Archief)
Rijnbrug in Arnhem (Nico Kramer – Gelders Archief)
Het Gelders Archief heeft dinsdag een bijzondere fotocollectie van de Arnhemse fotograaf Nico Kramer (1881-1967) op internet geplaatst. Het gaat om foto´s van de verwoesting van Arnhem en omgeving in de Tweede Wereldoorlog.

Nieuwstraat, 1945 (Gelders Archief - Nico Kramer)
Nieuwstraat, 1945 (Gelders Archief – Nico Kramer)


De archiefinsteling kocht de negatievencollectie van Kramer in 2012. Nico Kramer maakte vlak na de bevrijding in 1945 honderden foto’s van de geruïneerde Gelderse hoofdstad. Het Gelders Archief:

“Dit leidde tot een unieke fotoreportage, waarin de oorlogsellende op fotojournalistieke wijze is vastgelegd. Zijn beelden hebben veelal een documentair karakter. Kramer was één van de weinige professionele fotografen in de Rijnstad tijdens het interbellum. Nauwgezetheid, een goede techniekbeheersing en zijn fotojournalistieke kijk op mensen en onderwerpen kenmerken zijn werkwijze.”

Kramer was volgens het archief één van de weinige professionele fotografen in de Rijnstad tijdens het interbellum.

De foto’s zijn de afgelopen tijd door specialisten geïdentificeerd en beschreven. Van enkele tientallen afbeeldingen is echter nog niet duidelijk waar ze zijn gemaakt of welke personen er op staan. Het Gelders Archief roept mensen die meer over deze foto’s kunnen vertellen daarom op contact op te nemen.

×