Gelders Archief verwerft foto’s oorlogsverwoesting Arnhem

Beschadigde trams op de Rosendaalseweg in Arnhem – Foto: Nico Kramer, 1945
Het Gelders Archief heeft de negatievencollectie van de Arnhemse fotograaf Nico Kramer (1881-1967) aangekocht. Het gaat om ruim 850 fotonegatieven, waarvan het merendeel betrekking heeft op de verwoesting van Arnhem en omgeving in de Tweede Wereldoorlog.

Nico Kramer maakte de foto’s vlak na de bevrijding van de Gelderse hoofdstad. Hij had zich in 1907 als fotograaf in Arnhem gevestigd. Aanvankelijk beperkte hij zich tot fotoportretten en studio-opnamen. Later fotografeerde hij ook sportevenementen en stadsbeelden.Vlak na de bevrijding maakte hij een fotoreportage van het verwoeste Arnhem en omgeving. Volgens het Gelders Archief gaat het om een unieke fotocollectie “waarin de oorlogsellende op fotojournalistieke wijze is vastgelegd”. Het archief:

- advertentie -

Zijn beelden hebben veelal een documentair karakter. (…) Nauwgezetheid, een goede techniekbeheersing en zijn fotojournalistieke kijk op mensen en onderwerpen kenmerken zijn werkwijze.

Kramer was volgens het archief één van de weinige professionele fotografen in de Rijnstad tijdens het interbellum.

Het Gelders Archief is een kenniscentrum op het gebied van de Tweede Wereldoorlog in Gelderland en in het bijzonder de Slag om Arnhem. De nieuw verworven negatievenverzameling wordt in 2012 en 2013 gedigitaliseerd en op internet geplaatst.

Het archief heeft de negatieven gekocht van de kleinzoon van de fotograaf. Hoeveel er voor betaald is, is niet bekendgemaakt. Het archief kon de verzameling kopen dankzij een financiële steun van de Stichting Zabawas.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: