Foto’s executie Nederlands-Indië opgedoken

De Volkskrant opent dinsdag met het nieuws over de ontdekte foto’s
De Volkskrant meldt dinsdag dat er voor het eerst in de geschiedenis foto’s zijn opgedoken van executies in voormalig Nederlands-Indië. De beelden zijn vermoedelijk gemaakt tijdens de politionele acties.

De foto’s, die dinsdag in de Volkskrant zijn gepubliceerd, zijn afkomstig uit het privéalbum van een soldaat en werden onlangs gevonden door een medewerker van het gemeentearchief van Enschede.

Op een foto is te zien hoe drie personen, hoogstwaarschijnlijk Indonesiërs, voor een greppel worden geëxecuteerd. Een andere foto toont een groot aantal lijken in de greppel met enkele Nederlandse soldaten die toekijken.

- advertentie -

Experts van het NIOD en het Nederlandse Instituut voor Militaire Historie (NIMH) zeggen tegen de Volkskrant dat het om unieke foto’s gaat. Historici die de foto’s hebben bekeken twijfelen volgens de kant ook nietMilitaire kolonne tijdens de eerste politionele actie – Foto: Tropenmuseum

aan de echtheid. Waar en waarom de executie heeft plaatsgevonden is nog niet bekend. De foto’s werden gemaakt door een soldaat uit Enschede die als dienstplichtige in Nederlands-Indië diende. Hij is inmiddels overleden. Hij werd in 1947 uitgezonden en keerde pas in 1950 terug, na de soevereiniteitsoverdracht.

Een medewerker van het gemeentearchief van Enschede zag de albums enige tijd geleden in een vuilcontainer liggen en haalde ze eruit. Bij het doorbladeren van het album bleek het om bijzondere foto’s te gaan.

Onderzoek

Vorige maand pleitten directeuren van drie onderzoeksinstituten nog voor een groot nieuw onderzoek naar het militaire optreden van Nederland in voormalig Nederlands-Indië in de jaren 1945-1949.

Volgens de directeuren van het NIOD, Nederlands Instituut voor Militaire Historie en het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) is er door zowel Nederlandse militairen als Indonesische groeperingen veel excessief geweld gebruikt. Een onderzoek zou hierover helderheid moeten geven.

- advertentie -

sitestat

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over:

1 Comment Join the Conversation →