Voor Indië was hij een baken, hij bood houvast te midden van de groeiende oorlogsdreiging. Legercommandant G.J. Berenschot was charismatisch, intelligent en een internationaal gerespecteerde gesprekspartner. Zijn troepen vertrouwden op hem. Berenschot kon niet gemist worden.
De afgelopen jaren waren niet al te best voor de reputatie van het koloniale leger. In het nieuws werd het KNIL vooral geassocieerd met oorlogsmisdaden en extreem geweld. Vroeger was dat wel anders. Dienstdoen in het KNIL werd aangeprezen als ‘een eervol bestaan’ voor jongemannen.
In juli 1950 kwam een einde aan het KNIL. Het beroepsleger in Nederlands-Indië werd opgeheven. De ontbinding ervan was een ongekend grote operatie: duizenden militairen moesten elders ondergebracht worden, besluiten dienden genomen te worden over vliegvelden, kanonnen en ander materieel.
Het is juni 1927. Het detachement Van Heutsz toert door Nederland. Wekenlang is er een charme-offensief. En met succes: overal worden de KNIL-militairen ontvangen, tot aan het hof toe.
Op 7 mei 1940 ontving de Koninklijke Militaire Academie (KMA) een kort en dreigend telegram. Twee woorden slechts: ‘Verloven intrekken’. Hiermee begon de oorlogstijd voor de KMA. Na de sluiting in juli 1940 door de nazi’s herrees de KMA in Nederlands-Indië, in Bandoeng.
Frits van Daalen hield zich strak aan regels en reglementen, en schreef ze zelf ook. Hij bezat ambitie, durfde verder te gaan dan menig ander en bereikte hoge posten. Lange tijd werd hij bewonderd vanwege zijn militaire expeditie in 1904, waar hij gebruik maakte van wat nu extreem militair geweld heet. Toen lag dat anders.
Hij is een van de meest omstreden militairen uit de Nederlandse geschiedenis, maar tijdens zijn carrière als militair en bestuurder klonk er vooral lof.
Generaal Karel van der Heijden. Een self made man, dus zonder opleiding van de Koninklijke Militaire Academie. De eerste militaire en civiele gouverneur van Atjeh, met hem werd dus het koloniale gezag daar officieel gevestigd. Toch leidde het tot knallende ruzies.
In 1909 ging de eerste editie van de Nijmeegse Vierdaagse van start. Aanvankelijk was het vooral een evenement voor militairen.
Het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) was een koloniaal Nederlands leger dat van 1814-1950 heeft bestaan. Het leger bestond voor honderd procent uit beroepsmilitairen en werd aangestuurd vanuit het ministerie van Koloniën.
Het boek is gebaseerd op brieven, dagboeken en memoires van Nederlandse militairen tijdens de dekolonisatieoorlog in Indonesië tussen 1945-1950.
De opa van Ronald Nijboer diende na de oorlog in Nederlands-Indië en tekende zijn belevenissen op in een dagboek. Waarom weten we zo weinig van die tijd?
Wat stond er in de brieven die Nederlandse militairen tijdens de koloniale oorlog in voormalig Nederlands-Indië naar het thuisfront stuurden?
De Indonesische luitenant-generaal b.d. Herman B.L. Mantiri ontving donderdag in Den Haag uit handen van minister van defensie Jeanine Hennis-Plasschaert het Mobilisatie-Oorlogskruis van zijn broer André Mantiri.
Onder de naam ‘De Schattenberg’ deed het kamp na de oorlog dienst als opvangkamp voor gerepatrieerden uit voormalig Nederlands-Indië.
In Nederlands’ koloniale tijdperk waren er talloze militairen actief in de overzeese gebieden. Sommige van hen konden na hun dienst niet meer dienen in het leger en kwamen terecht in Bronbeek, het tehuis voor veteranen. In 2013 viert dit tehuis het 150-jarig bestaan met een expositie over de eigen geschiedenis.
Generaal-majoor Van Langen van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) bracht Nederland in staat van vervoering toen hij er in december 1948, toen de slogan Indië verloren, rampspoed geboren nog kracht van wet had, in slaagde Soekarno, president van de zelf-uitgeroepen republiek Indonesië, gevangen te nemen. Het leek een grote overwinning in de ‘tweede politionele actie’ die plaatsvond om de vrijheid
Generaal-majoor D.R.A. van Langen, bevelvoerder van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger in Djokjakarta, hielp Raymond Westerling, één van de grote oorlogsmisdadigers in ‘Indië’, in februari 1950 uit Indonesië te ontsnappen. Dat veroorzaakte grote commotie, in Nederland en in het nieuwe Indonesië, dat zich bedrogen waande. Maar dat was niet de reden voor het feit dat de carrière van Van Langen na
In zijn woonplaats Breda is dinsdag Frits Jan Willem den Ouden, de oudste Ridder in de Militaire Willems-Orde, op 98-jarige leeftijd overleden. Den Ouden werd in 1914 geboren in Den Haag en verdiende zijn sporen met name tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op 22-jarige leeftijd begon hij als officier bij de artillerie. Toen hij in de voormalige kolonie Nederlands-Indië belandde liet
Bij het KNIL-monument op landgoed Bronbeek in Arnhem vindt donderdag de jaarlijkse openbare herdenking plaats van de opheffing van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) in 1950.
De Volkskrant meldt dinsdag dat er voor het eerst in de geschiedenis foto’s zijn opgedoken van executies in voormalig Nederlands-Indië. De beelden zijn vermoedelijk gemaakt tijdens de politionele acties.