Dark
Light

Frans Hals, oog in oog met Rembrandt, Rubens en Titiaan

Auteur:
1 minuut leestijd
Frans Hals, De luitspeler, ca. 1625 (Louvre) - detail
Frans Hals, De luitspeler, ca. 1625 (Louvre) - detail

Het Frans Hals Museum in Haarlem bestaat honderd jaar en viert dat met een speciale tentoonstelling getiteld Frans Hals. Oog in oog met Rembrandt, Rubens en Titiaan. Deze tentoonstelling is vrijdag officieel geopend door koningin Beatrix.

Frans Hals, De luitspeler, ca. 1625 (Louvre)
In de jubileumtentoonstelling worden sleutelstukken uit het oeuvre van Frans Hals gepresenteerd te midden van schilderijen van bekende voorgangers en tijdgenoten zoals Titiaan, Rembrandt, Rubens, Van Dyck en Jordaens. Volgens het museum kunnen bezoekers de zeventiende-eeuwse kunst beter begrijpen als ze geconfronteerd worden met de werken van verschillende meesters:

“Beroemde schilders maakten hun werken immers vaak in reactie op elkaar, met de bedoeling de ander te overtreffen en iets bijzonders neer te zetten. Het resultaat van hun inspanningen is dan ook het beste te beoordelen wanneer vergelijkbare werken zij aan zij te zien zijn. De bezoeker kan zo zelf bekijken voor welke artistieke uitdagingen Hals moet hebben gestaan en wat hem uniek maakt.”

Over Frans Hals is lang gedacht dat hij in de zeventiende eeuw nauwelijks bekend was en pas in de negentiende eeuw beroemd werd toen de Franse kunstcriticus Théophile Thoré-Bürger hem herontdekte. Volgens het museum was Frans Hals toont nieuw onderzoek echter aan dat Hals ook in de zeventiende eeuw al een gewaardeerd schilder was.

De tentoonstelling Frans Hals. Oog in oog met Rembrandt, Rubens en Titiaan is te zien tot en met 28 juli 2013.

Het fenomeen Hals – Afb: Frans Hals Museum

Het fenomeen Hals

Tegelijk met de speciale jubileumtentoonstelling opent het Frans Hals Museum een nieuwe, permanente presentatie: Het fenomeen Hals. In deze presentatie wil het museum de bezoekers een beeld geven van de wereld van de kunstenaar. Een installatie, die bestaat uit 67 schermen van verschillend formaat, vertelt een biografisch beeldverhaal. Hierin komen niet alleen de bekende schilderijen van Frans Hals voorbij maar ook documenten en bekende citaten.

Lees ook: Frans Hals (1583-1666) – Hollandse meester uit de Gouden Eeuw
Catalogus bij de tentoonstelling: Frans Hals – oog in oog met Rembrandt, Rubens en Titiaan

×