Dark
Light

Verzamelen in de 18de eeuw

1 minuut leestijd
Collectie Albertus Seba (KB)
Collectie Albertus Seba (KB)

Het verzamelen van rariteiten zoals kunstobjecten, wetenschappelijke instrumenten, opgezette dieren, fossielen, insecten en lichaamsdelen op sterk water was een geliefde bezigheid in de achttiende eeuw.

De Amsterdamse apotheker Albertus Seba (1665-1736) weet in korte tijd een grote collectie in- en uitheemse naturalia bij elkaar te brengen die geroemd wordt door geleerden en verzamelaars. Omstreeks 1725 besluit hij zijn collectie te publiceren. De eerste twee delen verschijnen in 1734 en 1735, de laatste twee delen verschijnen pas na zijn dood. Hier afgebeeld is een kaketoe met kleurige familieleden. Lees meer via www.kb.nl

Het origineel is t/m 28 juni te bekijken in de Expositie Topstukken: www.kb.nl/topstukken

Vorige topstukVolgende topstuk

Voor liefhebbers van geschiedenis en cultuur was in 2014 een expositie te bezichtigen in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Uit de omvangrijke en meer dan tien eeuwen omspannende collectie van de KB selecteerden de collectiespecialisten vier keer per jaar andere topstukken, die een gevarieerd beeld geven van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. Op Historiek belichtten we steeds een ander topstuk. Deze keer: Verzamelen in de 18de eeuw. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.

×