Kantoor en schoolKantoor en school

Verzamelen in de 18de eeuw

Het verzamelen van rariteiten zoals kunstobjecten, wetenschappelijke instrumenten, opgezette dieren, fossielen, insecten en lichaamsdelen op sterk water was een geliefde bezigheid in de achttiende eeuw.

- ad -

De Amsterdamse apotheker Albertus Seba (1665-1736) weet in korte tijd een grote collectie in- en uitheemse naturalia bij elkaar te brengen die geroemd wordt door geleerden en verzamelaars. Omstreeks 1725 besluit hij zijn collectie te publiceren. De eerste twee delen verschijnen in 1734 en 1735, de laatste twee delen verschijnen pas na zijn dood. Hier afgebeeld is een kaketoe met kleurige familieleden. Lees meer via www.kb.nl

Het origineel is t/m 28 juni te bekijken in de Expositie Topstukken: www.kb.nl/topstukken

Vorige topstukVolgende topstuk

- advertentie-

- ad -
- advertentie -
Expositie Topstukken KB

Koninklijke BibliotheekVoor liefhebbers van geschiedenis en cultuur is er een unieke expositie te bezichtigen in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Uit de omvangrijke en meer dan tien eeuwen omspannende collectie van de KB selecteren de collectiespecialisten vier keer per jaar andere topstukken, die een gevarieerd beeld geven van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. Op Historiek belichten we steeds een ander topstuk. Deze keer: Verzamelen in de 18de eeuw. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

Veel meer tips ➱


Blij met deze site?

Klant bij Bol?Klant bij Bol? Bestel via deze link en Historiek krijgt een kleine vergoeding. Dank u wel!