Week van de koloniale geschiedenis

Geen rode kusjes meer op graf Oscar Wilde

Graf van Oscar Wilde – Foto: CC/JHvW
Bewonderaars van Oscar Wilde kunnen sinds kort geen ‘lippenstift-kusjes’ meer achterlaten op het grafmonument van de schrijver op de beroemde Parijse begraafplaats Père Lachaise.

Sinds 1999 lieten steeds meer fans van de Britse dichter en prozaïst met lippenstift kusjes achter op diens graf. Het grafmonument werd in opdracht van Merlin Holland, een kleinzoon van de auteur, onlangs schoongemaakt.

Het opgeschoonde monument werd een week geleden, op de 111de sterfdag van Wilde, onthuld. Om het het graf staat nu een glazen scherm waardoor het niet meer mogelijk is om kussen achter te laten. In 1990 was het graf voor het laatst gerenoveerd.

- advertentie -De in Ierland geboren Oscar Wilde leefde een excentriek leven in Londen. De dandy-schrijver werd bekend met zijn gedichten, toneelstukken en het boek The Picture of Dorian Gray (Portret van Dorian Gray). In 1895 werd hij door een markies, met wiens zoon Wilde een amoureuze verhouding had, beschuldigd van sodomie. Tijdens het proces betichtte de markies hem openlijk van homoseksualiteit en die beschuldiging kon Wilde niet weerleggen. De schrijver werd hierop veroordeeld tot twee jaar celstraf met dwangarbeid.

Hij kwam in 1897 vrij en verliet Engeland toen vrijwel onmiddellijk. Hij keerde er nooit meer terug. De laatste jaren van zijn leven leefde hij, onder de schuilnaam Sebastian Melmoth, in Frankrijk. Hij overleed in november 1900 op 46-jarige leeftijd in Parijs waar hij werd begraven op het beroemde kerkhof Père-Lachaise.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: