Genoom 700.000 jaar oud paard in kaart gebracht

Przewalskipaard – Foto: CC/Chinneeb
Wetenschappers hebben het genoom, het volledige erfelijke materiaal, in kaart weten te brengen van een paard dat zo’n 700.000 jaar geleden leefde. Een zeer bijzondere prestatie, want het is het oudste dier waarvan tot nu toe het genoom is ontrafeld.

De onderzoekers wisten dna te halen uit een paardenkaak die eerder in het Yukon-gebied in Canada was gevonden. Het botfragment had enorm lang in de permafrost gelegen waardoor er nog erfelijk materiaal bewaard was gebleven. Normaal vergaat dit materiaal vrij snel, maar dankzij de bevriezing bleef het bewaard. Met behulp van moderne technieken wisten de onderzoekers na jaren onderzoek het volledige genoom van het paard in kaart te brengen.


De onderzoekers, die deze week publiceerden in het wetenschappelijke magazine Nature, vergeleken het dier onder meer met zebra’s, ezels en Przewalskipaarden en stellen dat het prehistorische paard al erg op het moderne paard leek. De grootte van het paard zou in de loop der tijden wel continu zijn veranderd, maar het basismodel bleef in grote lijnen hetzelfde.

- advertentie -

Przewalskipaard

Gesteld wordt verder dat de gezamenlijke voorvader van de paardensoorten zo’n 4 tot 4,5 miljoen jaar geleden leefde. Dankzij het genoom van het prehistorische paard ontdekte men ook dat het Przewalskipaard het laatste echt wilde paardensoort was. Dit werd al langer gedacht. Het Przewalskipaard zou zo´n 50.000 jaar geleden zijn ontstaan.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: