Dark
Light

Gezinshereniging dankzij kunsthistorisch onderzoek

2 minuten leestijd
Reconstructie door Jørgen Wadum, een van de onderzoekers
Reconstructie door Jørgen Wadum, een van de onderzoekers - Foto: RKD

Kunsthistorici zijn erin geslaagd een zeventiende-eeuws gezin weer bijeen te brengen. Op een schilderij uit 1626 van Cornelis de Vos blijken oorspronkelijk niet twee maar drie personen te zijn afgebeeld. Lange tijd waren op het schilderij alleen een vader met zijn zoon te zien. De missende moeder is recent opgespoord en met haar gezin herenigd.

Cornelis de Vos, Dobbeltportræt af en far med sin søn, 1626
Cornelis de Vos, Dobbeltportræt af en far med sin søn, 1626
Het schilderij maakt onderdeel uit van de Nivaagaards Malerisamling, één van de belangrijkste collecties van zeventiende-eeuwse Nederlandse schilderijen in Denemarken. De instelling startte recent een samenwerking met het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis. Een van de objecten die in het kader van ddeze samenwerking onder de loep is genomen betreft het schilderij Dubbelportret van een vader en zoon, dat in 1626 werd geschilderd door de gerenommeerde Antwerpse portretschilder Cornelis de Vos (1584-1651). Het dubbelportret toont twee generaties van een rijke burgerlijke familie in de vorm van een vader die zijn zoon bij de hand houdt. In de rechter benedenhoek van het schilderij is nog net een deel van een jurk te zien, wat erop leek te wijzen dat het werk ooit ook een moeder had afgebeeld die later van het doek is weggesneden.

Molensteenkraag en landschap

De onderzoekers besloten hierop op zoek te gaan naar vergelijkbare portretten van zittende vrouwen in het oeuvre van De Vos. Zo stuitte men op een portret van een elegante vrouw met een grote molensteenkraag, vergelijkbaar met die van de vader op het dubbelportret. Het gaat om Portret van een dame uit 1626, dat in 2014 bij Christie’s in Londen werd geveild.

Cornelis de Vos, Portret van een dame, 1626, schoongemaakt en gerestaureerd, foto Salomon Lilian
Cornelis de Vos, Portret van een dame, 1626, schoongemaakt en gerestaureerd, foto Salomon Lilian

Destijds was de achtergrond van dit schilderij nog donkerbruin van kleur. De nieuwe eigenaar, kunsthandelaar Salomon Lilian, liet het portret kort na aankoop reinigen en restaureren. Achter de dame is hierdoor nu deels een landschap met bomenrij te zien en een blauwe lucht met witte horizontale wolken. De bewolkte luchten komen in beide schilderijen dusdanig overeen dat voor de onderzoekers vast staat dat de portretten oorspronkelijk één familieportret vormden. Ook de gelaatstrekken en bruine ogen van de vrouw zouden overeenkomen met die van haar zoon.

Het portret is inmiddels aangekocht door de Nivaagaards Malerisamling. Na een scheiding van ongeveer tweehonderd jaar kon de vrouw zo herenigd worden met haar man en zoon. Onderzoekers proberen nu ook te achterhalen welk gezin hier precies is afgebeeld.

×