Week van de koloniale geschiedenis

Gitaarlegende Gary Moore (58) overleden

Gary Moore
De Noord-Ierse gitarist Gary Moore is zondag op 58-jarige leeftijd overleden. De muzikant overleed in een hotel in het Spaanse stadje Estepona aan de gevolgen van een hartaanval.

Gary Moore kreeg op zijn tiende een gitaar kado van zijn vader. Dat geschenk zou zijn leven veranderen. De jonge Moore was fan van The Shadows, een instrumentale muziekgroep die onder meer bekend werd als begeleidingsgroep van Cliff Richard. De eerste liedjes die Gary Moore zichzelf leerde spelen waren dan ook liedjes van The Shadows.- advertentie -

Dat hij goed gitaar kon spelen was al snel duidelijk. In 1963 trad hij voor het eerst op, onder de naam Little Gary. Een toepasselijke naam want de gitarist was toen pas elf jaar. Moore zou zijn hele leven solo blijven optreden, maar maakte ook geregeld deel uit van bands. Zo speelde hij bijvoorbeeld voor The Traveling Wilburys en Beach Boys. Op zijn zestiende verruilde hij Belfast voor Dublin om onderdeel uit te gaan maken van de Ierse band Thin Lizzy. In de jaren zeventig en tachtig was hij geregeld invalkracht bij deze band.

Moore’s grootste solohit was het nummer Still got the Blues (For You).

De manager van de gitarist is geschokt door het overlijden van de gitaarlegende. Volgens hem is Moore geen zogenaamde rock ’n roll-slachtoffer. “Hij was een gezonde man”, aldus de manager tegenover de Britse media. Gary Moore zou later dit jaar optreden op het Amersfoortse blues- en rockfestival Highlands.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: