Dark
Light

Glazen paviljoen om commandantswoning Kamp Westerbork

Auteur:
1 minuut leestijd

Een jaar geleden werd bekend dat er een glazen koepel om de commandantswoning van Kamp Westerbork zou worden geplaatst. Nu is bekend hoe die koepel er precies uit komt te zien.

Het glazen paviljoen dat over de commandantswoning van voormalig kamp Westerbork wordt geplaatst, is ontworpen door het Groningse architectenbureau Oving. Architecte Francine Neerhof Oving presenteerde woensdag haar plannen in de houten woning.De glazen overkapping wordt twaalf meter hoog, vijfentwintig meter breed en veertig meter lang. De woning, die in zeer slechte staat verkeert, wordt niet toegankelijk voor het grote publiek. Onder de overkapping komt wel een ruimte waarin zo’n honderdvijftig mensen terecht kunnen voor bijvoorbeeld presentaties en voorstellingen met de woning als decor.

Het project, dat zo’n twee miljoen euro kost, is mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van het ministerie van VWS, het Samenwerkingsverband Noord Nederland (SNN) en de provincie Drenthe.

Ironisch genoeg is de commandantwoning het enige nog overgebleven gebouw van voormalige concentratiekamp Westerbork. Wie het kampterrein bezoekt, ziet voornamelijk lege plekken. Begin jaren zeventig verdwenen de barakken. Het merendeel werd verkocht. De commandantswoning bleef dit lot bespaard.

Het paviljoen is waarschijnlijk eind volgend jaar klaar. Daarna begint de renovatie en conservatie van de commandantswoning.


Afb: Westerbork / architectenbureau Oving

×