Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

Gioacchino Rossini (1792-1868) – Italiaanse componist

1 minuut leestijd
Gioacchino Rossini
Gioacchino Rossini

Het is woensdag precies 220 jaar geleden dat de Italiaanse componist Gioacchino Rossini werd geboren. Google staat bij die gebeurtenis stil met een speciaal logo waarbij het ook nog stilstaat bij het feit dat het woensdag schrikkeldag is.

Doodle voor Gioacchino Rossini
Het bekende logo van Google wordt op speciale dagen soms vervangen door zogenaamde Google Doodles, bijzondere Google-logo’s. Ter gelegenheid van het feit dat Rossini vandaag precies 220 jaar geleden werd geboren,is het traditionele logo vervangen door een afbeelding van een aantal kikkers die een opera van de componist uitvoeren. In Engelstalige landen worden schrikkeljaren ook wel leap years genoemd en afgebeeld met kikkers omdat die een sprong (in de tijd) kunnen maken.

Portret van Rossini, ca. 1820
Gioacchino Rossini werd op 29 febuari 1792 geboren in de Italiaanse stad Pesaro als zoon van een trompettist-hoornist. In zijn geboortestad herinnert vandaag de dag nog veel aan de beroemde componist. Onder meer een conservatorium en theater in Pesaro zijn naar Rossini vernoemd.

Opera’s van Gioacchino Rossini

Al op jonge leeftijd was Rossini zeer geïnteresseerd in muziek en zijn talenten bleken hier ook te liggen. In 1804 begon hij in Bologna aan een muziekstudie aan het Liceo Musicale. Al tijdens zijn studie componeerde Rossini verschillende opera’s. Met het stuk La cambiale di matrimonio – een komedie die hij op zijn achttiende in enkele dagen tijd componeerde – verwierf hij enige erkenning in Venetië. In de periode hierna componeerde Rossini een groot aantal opera’s. Over het exacte aantal opera’s die de Italiaan tussen 1810 en 1829 componeerde lopen de meningen uiteen omdat Rossini ook verschillende oude stukken tot nieuwe opera’s verwerkte. In totaal componeerde hij in een periode van twintig jaar ongeveer veertig opera’s.

Eén van de kenmerken van zijn opera’s is het zogenaamde Rossini-crescendo. Dit crescendo paste hij voor het eerst toen in zijn beroemde ouverture La scala di seta. Bij het Rossini-crescendo wordt een bepaald motief steeds herhaald en neemt dan geleidelijk in toonsterkte toe.

Père Lachaise

Gioacchino Rossini overleed op 13 november 1868 en werd begraven op de beroemde Parijse begraafplaats Père Lachaise. Later werd zijn stoffelijk overschot, op verzoek van de Italiaanse overheid, verplaatst naar de Basilica di Santa Croce, een beroemde kerk in Florence waar onder meer ook grafmonumenten van Michelangelo, Galileo Galilei en Niccolo Machiavelli te vinden zijn.

Lees ook: De geschiedenis van schrikkeldag

Deel van ‘La scala di seta’ van Rossini:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Lezers maken Historiek mede mogelijk. Ons steunen kan op verschillende manieren. Lees hier meer.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

48.299 actieve abonnees

"Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief."

Meer informatie

Volg ons: