Dark
Light

Graaf Albrecht van Beieren (1336-1404)

Auteur:
1 minuut leestijd
Graaf Albrecht van Beieren
Graaf Albrecht van Beieren

Graaf van Holland, Zeeland en Henegouwen. Albrecht van Beieren werd in 1358 graaf nadat graaf Willem V (zijn broer) tijdens een feestavond een van zijn vazallen, Gerrit van Wateringen, doodstak.

Graaf Albrecht van Beieren
Graaf Albrecht van Beieren
Graaf Willem V zou geestesziek zijn geweest en was daarom volgens zijn broer Albrecht niet langer in staat te regeren. Albrecht liet Willem V opsluiten in het kasteel Le Quesnoy in Henegouwen. Albrecht van Beieren was vanaf dat moment de nieuwe graaf.

Albrecht verbleef het grootste gedeelte van de tijd in Den Haag. Hoewel die stad geen stadsrechten kreeg, Delft en Leiden gaven hiervoor geen toestemming, ontwikkelde de hofstad zich toch behoorlijk. Dit kwam onder meer doordat graaf Albrecht belastingvoordeel verleende aan iedereen die zich in Den Haag vestigde. De Hofvijver bij de Ridderzaal liet Albrecht vergroten en het Haagse Spui werd op zijn bevel opgeknapt.

Huwelijksleven

Graaf Albrecht trouwde twee keer. In 1353 trouwde hij met Margaretha van Brieg, die in 1386 overleed. Bij haar verwekte hij zeven kinderen. In 1394 trouwde Albrecht voor de tweede maal. Toen met Margareta van Kleef. Dit huwelijk bleef kinderloos.

Moord op Aleid van Poelgeest

Moord op Aleid van Poelgeest
Moord op Aleid van Poelgeest
Bekend is dat graaf Albrecht in Aleid van Poelgeest een maîtresse had. Deze vrouw werd op 22 september 1392 vermoord tijdens een nachtelijke wandeling bij de Gevangenpoort, tegenover het Binnenhof. Deze gebeurtenis wordt wel eens aangeduid als een “politieke moord”. Aleid van Poelgeest zou graaf Albrecht hebben aangezet tot stellingname in de Hoekse en Kabeljauwse twisten. Ze zou er bijvoorbeeld voor hebben gezorgd dat de Hoekse edelen uit de buurt van graaf Albrecht bleven.

Over de moord doen verschillende verhalen de ronde. Sommigen menen dat een menigte woedende Hoeken Aleid van Poelgeest vermoordde. Volgens een andere lezing had Aleid een affaire met meesterknaap Willem Cuser. Iets wat graaf Albrecht niet zou hebben kunnen verkroppen waardoor hij haar liet vermoorden. De verschillende lezingen over de moord hebben in het verleden tal van romanschrijvers en toneelspelers geïnspireerd.

Dood

Graaf Albrecht overleed in 1404 en werd begraven in de hofkapel op het Binnenhof. Deze kapel is later tijdens een brand verwoest. De graaf werd opgevolgd door graaf Willem VI, een van zijn zonen.

Boek: Graven van Holland

×