Graaf Albrecht van Beieren (1336-1404)

Graaf van Holland, Zeeland en Henegouwen. Albrecht van Beieren wordt in 1358 graaf nadat graaf Willem V (zijn broer) tijdens een feestavond een van zijn vazallen, Gerrit van Wateringen, doodsteekt.

Graaf Albrecht van Beieren
Graaf Albrecht van Beieren
Graaf Willem V zou geestesziek zijn en is daarom volgens zijn broer Albrecht niet langer in staat te regeren. Albrecht laat Willem V opsluiten in het kasteel Le Quesnoy in Henegouwen. Albrecht van Beieren is vanaf dat moment de nieuwe graaf.

Albrecht verblijft het grootste gedeelte van de tijd in Den Haag. Hoewel die stad geen stadsrechten krijgt, Delft en Leiden gaven hiervoor geen toestemming, ontwikkelt de hofstad zich toch behoorlijk. Dit komt onder meer doordat graaf Albrecht belastingvoordeel verleent aan iedereen die zich in Den Haag vestigt. De Hofvijver bij de Ridderzaal laat Albrecht vergroten en het Haagse Spui wordt op zijn bevel opgeknapt.

Huwelijksleven

Graaf Albrecht trouwt twee keer. In 1353 trouwt hij met Margaretha van Brieg, die in 1386 overlijdt. Bij haar verwekt hij zeven kinderen. In 1394 trouwt Albrecht voor de tweede maal. Dan met Margareta van Kleef. Dit huwelijk blijft kinderloos.

- advertentie -

Moord op Aleid van Poelgeest

Moord op Aleid van Poelgeest
Moord op Aleid van Poelgeest
Bekend is dat graaf Albrecht in Aleid van Poelgeest een maîtresse heeft. Deze vrouw wordt op 22 september 1392 vermoord tijdens een nachtelijke wandeling bij de Gevangenpoort, tegenover het Binnenhof. Dit is vermoedelijk een politieke moord geweest. Aleid van Poelgeest zou graaf Albrecht hebben aangezet tot stellingname in de Hoekse en Kabeljauwse twisten. Ze zou er bijvoorbeeld voor hebben gezorgd dat de Hoekse edelen uit de buurt van graaf Albrecht bleven.

Over de moord doen verschillende verhalen de ronde. Sommigen menen dat een menigte woedende Hoeken Aleid van Poelgeest vermoordde. Een andere lezing zegt dat ze een affaire had met meesterknaap Willem Cuser. Iets wat graaf Albrecht niet zou hebben kunnen verkroppen waardoor hij haar liet vermoorden. De verschillende lezingen over de moord hebben in het verleden tal van romanschrijvers en toneelspelers geïnspireerd.

Dood

Graaf Albrecht overlijdt in 1404 en wordt begraven in de hofkapel op het Binnenhof. Deze kapel wordt later tijdens een brand verwoest. Hij wordt opgevolgd door graaf Willem VI (een van zijn zonen).

Boek: Graven van Holland

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

De klassieke wereld in 52 ontdekkingen - Leonard RutgersDe jodenvervolging in foto'sDe keuze - Leven in vrijheidDe Bourgondiërs - Bart Van LooDe geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten
Gelijk naar geschiedenisboeken over: