Graf van schrijver E.J. Potgieter gerestaureerd

Graf van Potgieter in 2011 (cc - Marion Golsteijn)
Graf van Potgieter in 2011 (cc - Marion Golsteijn)

Graf van Potgieter in 2011 (cc - Marion Golsteijn)
Graf van Potgieter in 2011 (cc – Marion Golsteijn)
Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft het graf van schrijver en criticus Everhardus Johannes Potgieter (1808-1875) laten opknappen. Woensdag wordt het gerestaureerde graf gepresenteerd.

Potgieter is onder meer bekend als de oprichter van het progressief-liberale weekblad De Gids, dat nog altijd tot de belangrijke literaire en culturele tijdschriften behoort.

Ook is hij de geestelijk vader van Jan Salie, een personage dat hij in zijn verhaal Jan, Jannetje en hun jongste kind symbool liet staan voor de “kleinburgerlijkheid van de Nederlander” in de negentiende-eeuw. Potgieter hekelde de zogenaamde Jan Saliegeest, de lamlendigheid en de dadeloosheid van zijn landgenoten.

De restauratie van het graf is gefinancierd uit een speciaal fonds van het Cultuurfonds. Het is het vierde graf dat onder handen is genomen. Eerder werden de grafmonumenten van schrijvers W.G. Van de Hulst, A. Verweij en J. Perk gerestaureerd.

Potgieter ligt begraven op begraafplaats De Nieuwe Ooster in Amsterdam.

Bekijk meer over:

Nieuws

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: