Graf van schrijver E.J. Potgieter gerestaureerd

Graf van Potgieter in 2011 (cc - Marion Golsteijn)
Graf van Potgieter in 2011 (cc – Marion Golsteijn)
Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft het graf van schrijver en criticus Everhardus Johannes Potgieter (1808-1875) laten opknappen. Woensdag wordt het gerestaureerde graf gepresenteerd.

Potgieter is onder meer bekend als de oprichter van het progressief-liberale weekblad De Gids, dat nog altijd tot de belangrijke literaire en culturele tijdschriften behoort.

Ook is hij de geestelijk vader van Jan Salie, een personage dat hij in zijn verhaal Jan, Jannetje en hun jongste kind symbool liet staan voor de “kleinburgerlijkheid van de Nederlander” in de negentiende-eeuw. Potgieter hekelde de zogenaamde Jan Saliegeest, de lamlendigheid en de dadeloosheid van zijn landgenoten.

De restauratie van het graf is gefinancierd uit een speciaal fonds van het Cultuurfonds. Het is het vierde graf dat onder handen is genomen. Eerder werden de grafmonumenten van schrijvers W.G. Van de Hulst, A. Verweij en J. Perk gerestaureerd.

- advertentie -

Potgieter ligt begraven op begraafplaats De Nieuwe Ooster in Amsterdam.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: