Dark
Light

Graftombe Süleyman de Grote gevonden in Hongarije

Auteur:
1 minuut leestijd
Süleyman de Grote
Süleyman de Grote

Archeologen denken in Hongarije een tombe van de bekende Ottomaanse sultan Süleyman de Grote te hebben gevonden. Dat melden Turkse media.

Süleyman de Grote was de tiende sultan van het Ottomaanse Rijk. Hij werd vooral bekend vanwege de verovering van Bagdad in 1534. Dankzij deze gebeurtenis ging hij de geschiedenisboeken in als Süleyman de Grote en De grote Turk.

In Europa was de sultan ook actief. Hij veroverde Rhodos, Servië en Hongarije, maar het Beleg van Wenen in 1529 werd afgeslagen. Hongarije moest de sultan kort na de verovering bovendien alweer afslaan aan de Habsburgers.

In 1566 viel de sultan Europa opnieuw binnen. Bij het Hongaarse Szigetvár, een stad zo’n 200 kilometer ten zuidwesten van Boedapest, werden zijn legers tegengehouden. Een dag voor hier slag geleverd werd, overleed de 71-jarige sultan. De Turken wonnen de slag nog wel, maar trokken zich vervolgens terug.

Interieur van de Süleymaniye-moskee in Istanboel
Interieur van de Süleymaniye-moskee in Istanboel

De Turkse Ruïnes

Het lichaam van de sultan werd meegenomen naar Constantinopel om daar begraven te worden. De ingewanden van de vorst bleven echter in Hongarije. Op de plek waar de tent van de sultan had gestaan werd hiervoor speciaal een tombe gebouwd.

Archeologen denken deze tombe nu te hebben gevonden. Die ontdekking komt niet helemaal uit de lucht vallen. Twee jaar geleden werd namelijk de locatie van het kamp al gevonden en hierna besloten de archeologen op zoek te gaan naar de tombe.

De vindplaats stond lokaal al bekend als De Turkse Ruïnes. De bouwwerken op deze plek zouden rond 1680 zijn vernietigd. In 2013 werden ze herontdekt.

Met een grondradar hebben archeologen de fundamenten van een zestienhoekig gebouw gevonden. De grootste kamer van dit bouwwerk – dat een ‘sultan-achtige’ structuur zou hebben – is ongeveer 65 vierkante meter groot en op Mekka gericht. Op stenen bij dit gebouw zijn versieringen gevonden die overeen komen met versieringen in de tombe van de sultan in Istanboel (het vroegere Constantinopel).

Archeologen hopen komend voorjaar opgravingen te doen op de vindplaats.

Boek: Süleyman de Grote – De Grote Turk

https://youtu.be/ZGfGeq4-V-8

×