Week van de koloniale geschiedenis

‘Groepsfoto met Vincent van Gogh ontdekt’

De Italiaanse historicus Antonio de Robertis denkt een groepsfoto te hebben ontdekt waarop ook Vincent van Gogh staat. Als dat inderdaad zo is, is dat bijzonder want er zijn vrijwel geen foto’s van de Nederlandse schilder bekend.

Vincent van Gogh volgens John Peter Russell, 1886.
Vincent van Gogh volgens John Peter Russell, 1886.
Tegenover The Independent verklaart de historicus dat de foto in februari 1888 op de Académie Julian in Parijs werd gemaakt. In die periode bevond Van Gogh zich inderdaad in Parijs. Op de foto staan volgens de historicus ook andere bekende kunstenaars. Ook de Nederlandse kunstverzamelaar Andries Bonger staat op de foto en dat zou een belangrijke indicatie zijn voor de aanwezigheid van Van Gogh. Bonger was namelijk de zwager van Vincents broer Theo en een vriend van diens familie.

Het Van Gogh Museum is niet overtuigd. Tegenover de Volkskrant verklaart het museum dat kenners de foto hebben bestudeerd en tot de conclusie zijn gekomen dat het niet om Van Gogh gaat:

“Op basis van zelfportretten, beschrijvingen van zijn uiterlijk en op basis van de enkele foto’s die we bezitten hebben we een aardig beeld van hoe Van Gogh er uit heeft gezien. De man op desbetreffende foto lijkt hier absoluut niet op.”

Er zijn maar een paar foto’s van Vincent van Gogh bekend en volgens het museum is daar een logische verklaring voor: de kunstenaar hield niet van portretfotografie. Hij vond ze maar doods en zag veel meer in geschilderde portretten.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: