Dark
Light

‘Groepsfoto met Vincent van Gogh ontdekt’

Auteur:
1 minuut leestijd
‘Groepsfoto met Vincent van Gogh ontdekt’
‘Groepsfoto met Vincent van Gogh ontdekt’

De Italiaanse historicus Antonio de Robertis denkt een groepsfoto te hebben ontdekt waarop ook Vincent van Gogh staat. Als dat inderdaad zo is, is dat bijzonder want er zijn vrijwel geen foto’s van de Nederlandse schilder bekend.

Vincent van Gogh volgens John Peter Russell, 1886.
Vincent van Gogh volgens John Peter Russell, 1886.
Tegenover The Independent verklaart de historicus dat de foto in februari 1888 op de Académie Julian in Parijs werd gemaakt. In die periode bevond Van Gogh zich inderdaad in Parijs. Op de foto staan volgens de historicus ook andere bekende kunstenaars. Ook de Nederlandse kunstverzamelaar Andries Bonger staat op de foto en dat zou een belangrijke indicatie zijn voor de aanwezigheid van Van Gogh. Bonger was namelijk de zwager van Vincents broer Theo en een vriend van diens familie.

Het Van Gogh Museum is niet overtuigd. Tegenover de Volkskrant verklaart het museum dat kenners de foto hebben bestudeerd en tot de conclusie zijn gekomen dat het niet om Van Gogh gaat:

“Op basis van zelfportretten, beschrijvingen van zijn uiterlijk en op basis van de enkele foto’s die we bezitten hebben we een aardig beeld van hoe Van Gogh er uit heeft gezien. De man op desbetreffende foto lijkt hier absoluut niet op.”

Er zijn maar een paar foto’s van Vincent van Gogh bekend en volgens het museum is daar een logische verklaring voor: de kunstenaar hield niet van portretfotografie. Hij vond ze maar doods en zag veel meer in geschilderde portretten.

Lees ook: Vincent van Gogh (1853-1890) – Zijn leven en werk
Overzicht van boeken over Vincent van Gogh

×