KlussenKlussen

Groot aantal scheepswrakken gevonden in Hoornse Hop

Op de bodem van het Markermeer bij Hoorn hebben archeologen sporen van een groot aantal scheepswrakken gevonden. Mogelijk gaat het om wrakken van een Spaanse vloot die in 1573 verging tijdens de Slag op de Zuiderzee, een van de grootste zeeslagen uit de Nederlandse maritieme geschiedenis. De slag werd gewonnen door de Watergeuzen, wat leidde tot een periode van bloei voor de Westfriese steden.

- ad -

In opdracht van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) is in oktober en november archeologisch onderzoek uitgevoerd op het Hoornse Hop, een deel van het Markermeer direct voor de stad Hoorn. In totaal is een gebied van 73 vierkante kilometer met behulp van sonar onderzocht. De onderzoekers maakten ook een nauwkeurige bodemkaart. De bodem blijkt voor een groot deel te bestaan uit zacht sediment en slib, wat het lastig maakt om scheepswrakken op te sporen omdat maar een klein deel de wrakken uit de bodem steekt. De rest zinkt snel weg onder het slib, onzichtbaar voor de sonar.

Schilderij van de slag op de Zuiderzee door Abraham de Verwer
Schilderij van de slag op de Zuiderzee door Abraham de Verwer

Duikers

Na het maken van een eerste globale scan werden verschillende locaties als “potentieel interessant” aangemerkt. Hier zijn vervolgens gedetailleerdere beelden van gemaakt. In het Hoornse Hop zijn in totaal tien scheepswrakken gevonden. Op nog vierentwintig locaties in het gebied zijn ook sporen aangetroffen die erop kunnen duiden dat hier eveneens wrakresten liggen. Met behulp van duikers willen de archeologen de vindplaatsen de komende tijd nader onderzoeken. De RCE:

“Dat zal hopelijk ook uitwijzen of de wrakken in het Hoornse Hop aan de Slag op de Zuiderzee gelinkt kunnen worden, of dat het om wrakken van recentere datum gaat. Omdat dit teveel vindplaatsen zijn om door duikers onderzocht te kunnen worden.”

Die duikonderzoeken zullen naar verwachting in de zomer van 2021 worden uitgevoerd.

- advertentie-

- ad -

Eerder bericht: Rijksdienst op zoek naar wrakken Slag op de Zuiderzee (1573)
Achtergrond: Slag op de Zuiderzee (1573)
Overzicht van boeken over de maritieme geschiedenis


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • Kindren! Beef als je het leest!

  Kindren! Beef als je het leest!

  Lui zijn is slecht voor kinderen! Dan worden ze stout en ondeugend en gaan ze kwade dingen doen. Lees maar hoe het luie Gijs verging...Lees bericht »
 • Koninklijke asperges

  Koninklijke asperges

  Op het afscheidsdiner van prinses Beatrix waren alle bevriende koningshuizen uitgenodigd. Hun aankomst fonkelde van diamanten en saffieren. Fotografen schitterden met flitslichten. En wat stond er op het menu? Brabantse asperges. Dat paste bij het seizoen en bij Nederland. Asperges …Lees bericht »
 • Het verhaal van Alan Turing

  Het verhaal van Alan Turing

  Onlangs verscheen bij Hollands Diep de biografie 'Alan Turing, het Enigma' van Andrew Hodges. Het enigma in de ondertitel slaat niet alleen op de persoon, maar ook op zijn bekendste wapenfeit: het mede ontcijferen van de geheime Duitse code tijdens …Lees bericht »
 • De Ritchie-boys: Duitse Joden die Hitler bevochten vanuit Amerika

  De Ritchie-boys: Duitse Joden die Hitler bevochten vanuit Amerika

  De Ritchie-boys - Duitse Joden die nazi-Duitsland ontvluchtten - keren als volwassen terug om hun oude vaderland te bevrijden. Vanaf 1942 namen zij deel aan elke belangrijke slag in Europa.Lees bericht »

Veel meer tips ➱


Blij met deze site?

Klant bij Bol?Klant bij Bol? Bestel via deze link en Historiek krijgt een kleine vergoeding. Dank u wel!