Week van de koloniale geschiedenis

Grootste schilderij van Rembrandt tijdelijk terug in Nederland

De samenzwering van de Bataven onder Claudius Civilis - Rembrandt van Rijn
De samenzwering van de Bataven onder Claudius Civilis – Rembrandt van Rijn
In 1661 maakte Rembrandt van Rijn, in opdracht van het Amsterdamse stadsbestuur, het schilderij De samenzwering van de Bataven onder Claudius Civilis. Het doek, dat eigendom is van de Koninklijke Zweedse Academie voor Schone Kunsten, is binnenkort tijdelijk in Nederland te zien.

De samenzwering van de Bataven onder Claudius Civilis - Rembrandt van Rijn (detail)
De samenzwering van de Bataven onder Claudius Civilis – Rembrandt van Rijn (detail)


Sinds het schilderij tweeënhalve eeuw geleden naar Zweden werd verscheept heeft het schilderij het land slechts twee keer verlaten. De laatste keer was in 1969.

Rembrandt maakte het werk in opdracht van het Amsterdamse stadsbestuur voor het Stadhuis, het huidige Paleis op de Dam. Het werk heeft eenafmeting van 196 bij 309 centimeter en is daarmee het grootste schilderij dat Rembrandt ooit maakte.

Het schilderij vertelt het verhaal van Julius (Claudius) Civilis die in opstand kwam tegen de Romeinse bezetter. De bestuurders van Amsterdam waren destijds overigens niet zo blij met het werk. Ze vonden het onder meer niet passend dat Claudius Civilis door Rembrandt was afgebeeld als een zwakke, oude man.

- advertentie -

Vanaf 21 maart is het meesterwerk te zien op de Eregalerij van het Rijksmuseum.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: