Dark
Light

Grote schenking voor Van Abbemuseum

Auteur:
1 minuut leestijd

E.A. Permyak, Missing Threads, Cover, Second edition, 1980. Design Ilya Kabakov – LS collection, Nijmegen
Twee Nijmeegse verzamelaars hebben het Van Abbemuseum in Eindhoven een grote schenking gedaan. Het gaat om een collectie twintigste-eeuwse boekkunst en naslagwerken over Russische kunst.

De schenking is gedaan door verzamelaars Albert Lemmens en Serge Stommels. De zogenaamde LS-collectie bestrijkt de geschiedenis van de Russische kunst binnen en buiten Rusland en de Sovjet-Unie en bestaat uit onder meer kunstenaarsboeken, kinderboeken, grafiek en tijdschriften.


Een deel ervan bestaat uit boeken en tijdschriften die vormgegeven of geïllustreerd werden door de kunstenaars El Lissitzky (1890-1941) en Ilja Kabakov (1933).

Diana Franssen, curator van het Van Abbemuseum:

De schenking is erg waardevol voor ons. Hoewel we vanwege het werk van El Lissitzky in de collectie al een uitgebreide literatuurverzameling over de Russische kunst hebben, bezit de LS collectie zoveel primair bronnenmateriaal, efemera, kunstenaarsboeken, grafiek en referentieboeken dat het Van Abbemuseum dankzij deze donatie het grootste en openbaar toegankelijke kenniscentrum op het gebied van twintigste-eeuwse Russische kunst in West-Europa is geworden.

Vanaf eind dit jaar is in het museum een tentoonstelling te zien met werk van de kunstenaars El Lissitzky en Ilja Kabakov. Ook zullen dan boeken over deze kunstenaars worden getoond die afkomstig zijn uit de LS-collectie.

Russland – Neues Bauen in der Welt, Wenen, cover, 1930. Design El Lissitzky. LS collection, Nijmegen

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×