Dark
Light

Gysbreght van Aemstel, 1893

1 minuut leestijd
Gysbreght van Aemstel, 1893
Gysbreght van Aemstel, 1893

Aan het eind van de negentiende eeuw ontstaat in Engeland een nieuwe beweging in de kunst. Deze beweging streeft naar herwaardering van goed vakmanschap en de toepassing daarvan op gebruiksvoorwerpen. Dit als reactie op de industriële revolutie, die massaproductie, vervlakking en achteruitgang van kwaliteit veroorzaakt.

Ook buiten Engeland is de invloed van deze ‘arts and crafts’-beweging waarneembaar. Het eerste belangrijke Nederlandse voorbeeld is de Gysbreght-uitgave door de erven F. Bohn te Haarlem. Jonge, toonaangevende kunstenaars als H.P. Berlage en A.J. Derkinderen wijden hun beste krachten aan deze indrukwekkende productie. Ook in technisch opzicht is de uitvoering zorgvuldig, degelijk en ambitieus. Lees hier meer.

Vorige topstukVolgende topstuk

Boek: Honderd hoogtepunten uit de Koninklijke Bibliotheek

Expositie Topstukken KB

Voor liefhebbers van geschiedenis en cultuur was in 2014 een expositie te bezichtigen in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Uit de omvangrijke en meer dan tien eeuwen omspannende collectie van de KB selecteerden de collectiespecialisten vier keer per jaar andere topstukken, die een gevarieerd beeld geven van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. Op Historiek belichtten we steeds een ander topstuk. Deze keer: Gysbreght van Aemstel, 1893. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.

×