Dark
Light

Getijdenboek van Simon de Varie, vijftiende eeuw

1 minuut leestijd
Getijdenboek van Simon de Varie, vijftiende eeuw (KB)
Getijdenboek van Simon de Varie, vijftiende eeuw (KB)

Expositie Topstukken KB

Een getijdenboek is in de late Middeleeuwen het belangrijkste gebedenboek voor leken en wordt vaak in opdracht vervaardigd. De miniatuur toont Maria met het Christuskind binnen een lijst van akeleien. De kleine Christus heeft zijn handje op de rand gelegd, waardoor op subtiele wijze een ruimte tussen de bloemenrand en de voorstelling wordt geschapen.

De ‘Vierge aux Fleurs’ (‘Maagd met bloemen’) is van zo’n schoonheid, dat men haar aan een van de beroemdste meesters van de vijftiende eeuw heeft toegeschreven: Jean Fouquet. De miniatuur naast die van Fouquet verbeeldt het verhaal van Christus, wandelend op het water.

Wilt u online door dit boek bladeren? Dat kan via www.kb.nl

Vorige topstuk

Volgende topstuk

 

Voor liefhebbers van geschiedenis en cultuur was in 2014 een expositie te bezichtigen in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Uit de omvangrijke en meer dan tien eeuwen omspannende collectie van de KB selecteerden de collectiespecialisten vier keer per jaar andere topstukken, die een gevarieerd beeld geven van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. Op Historiek belichtten we steeds een ander topstuk. Deze keer het vijftiende-eeuwse getijdenboek van Simon de Varie. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.

×