Dark
Light

Herinneringswand onthuld in synagoge Harderwijk

Auteur:
1 minuut leestijd
De Harderwijkse wethouder De Kleine bij de herinneringswand - foto: Ton Pors
De Harderwijkse wethouder De Kleine bij de herinneringswand - foto: Ton Pors

In de voormalige synagoge aan de Jodenkerksteeg in Harderwijk is vrijdag een herinneringswand onthuld over Joodse Harderwijkers en het Joodse leven dat uit Harderwijk is verdwenen.

Foto van de Harderwijker synagoge – Foto: deoudesynagoge.nl
De herinneringswand werd onthuld door kunst- en cultuurwethouder Laurens de Kleine. De wand is een initiatief van de Harderwijkse Interkerkelijke Werkgroep Kerk en Israël, in samenwerking met Harderwijker Anton Daniëls en inloophuis De Oude Synagoge.

De herinneringswand is vier meter lang en toont in twee glazen vitrines onder meer oude foto’s van Joodse Harderwijkers, bijzondere voorwerpen uit het verdwenen Joodse leven in Harderwijk en afbeeldingen van het voormalige interieur van de Harderwijkse synagoge.

In de vitrines worden onder meer een talliet, een orignele gebedsmantel met Hebreeuwse tekst, een Seder-schotel en een kleine versie van een Thora-rol tentoongesteld. Bij de oude foto’s waarop Joodse Harderwijkers zijn geportretteerd, vermelden tekstkaartjes om wie het gaat. Met naam, jaartal van geboorte en overlijden en een korte levensschets.

De herinneringswand kan gezien worden als een klein eerbetoon aan bijvoorbeeld Ezechïel de Lange, Philip en Selma Philips, Greetje Vleesblok, Abraham Härtz, Benjamin en Roosje Härtz, Hartog en Jetje Härtz met hun vijf kinderen.

Initiatiefnemer Anton Daniëls publiceerde samen met stadsgenoot Peter Modder al het herinneringsboek Geen sjabbat meer, een fotoboek over de eenentwintig Joodse Harderwijkers die in de Tweede Wereldoorlog werden omgebracht. Van dit boek bestaat slechts één exemplaar. Het is in het huidige inloophuis De Oude Synagoge te bekijken.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Reageren

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×